جلالی‌ زاده آسیب شناسی تحزب در ایران را پیشنهاد میکند

جلال جلالی زاده نماینده ادوار مجلس میگوید باید برای شناخت دلیل بی اثری تحزب در ایران، آسیب شناسی انجام دهیم، موانع تحزب را بیابیم و با رفع آن راه را برای فعالیت سالم و شفاف حزبی باز کنیم.

جلالی‌ زاده آسیب شناسی تحزب در ایران را پیشنهاد میکند

«جلال جلالی‌زاده»، نماینده اهل سنت ادوار مجلس، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو حزب منحل شده مشارکت در خصوص بی‌اثری احزاب و موانع کار حزبی در ایران با ما گفتگو کرد.

 وی در گفتگو با خبرنگار مستقل آنلاین در خصوص تجارب تحزب در ایران گفت:

احزاب در ایران آن خاستگاه، پایگاه و جایگاهی که باید داشته باشند را به دلیل فضای سنتی و مذهبی جامعه ندارند. حزب در جامعه‌ای شکل می‌گیرد که آمادگی داشته باشد و موانع بر سر راه احزاب وجود نداشته باشد تا حزب بتواند با آزادی کامل کار کند و عضویت در آن برای افراد افتخار محسوب شود. متاسفانه در ایران فضا برای توسعه و پیشرفت احزاب و حضور احزاب در قدرت وجود ندارد. دبیر کل حزب در انتخابات رد صلاحیت می‌شود این عمل با آزادی و توسعه احزاب منافات دارد. تا جامعه و حاکمیت آمادگی شکل‌گیری و نقش‌آفرینی احزاب را نداشته باشند با سیکل معیوبی مواجه خواهیم بود که حزب در آن نمی‌تواند تاثیری که در دنیا دارد را داشته باشد.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با تاکید بر اینکه موانع سیاسی و فرهنگی هر دو وجود دارند، اظهار داشت:

در جامعه‌ای که مردم به صورت هیاتی و بسیجی فعالیت می‌کنند، حزب نمی‌تواند پا بگیرد. آیا کسی می‌تواند هم بسیجی و هیاتی باشد و هم حزبی؟ آیا ما یک جامعه مدرن امروزی هستیم که مانند کشورهای دمکراتیک، حزب در آن تصمیم‌گیرنده مسائل سیاسی است یا یک جامعه سنتی هستیم که در آن حزب نقشی ندارد؟ درست است که دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب در کشور فعالیت می‌کنند اما احزابی که بتوانند با برنامه مجلس و دولت را به دست بگیرند، وجود ندارد. در انتخابات مجلس، شورای نگهبان یک جناح خاص را تایید و دیگری را رد صلاحیت می‌کند، مجلس از یک جناح تشکیل خواهد شد بعد در انتخابات ریاست جمهوری مردم به جناح دیگری رای می‌دهند و می‌بینیم که این تعارض بین منتخبین مجلس و ریاست جمهوری از اتخاد تصمیمات درست جلوگیری می‌کند.

این عضو حزب مشارکت با بیان اینکه این تضاد و دوگانگی عامل فساد می‌شود، توضیح داد:

دولتی که نگران سوال و استیضاح باشد دچار محافظه‌کاری می‌شود. باید برای فعالیت احزاب در کشور آسیب شناسی صورت بگیرد که چرا علیرغم ادعای فرهنگی و تاریخی اما از نظر سیاسی عقب هستیم. وقتی رئیس‌جمهور افغانستان را برای ایران به عنوان یک الگو مطرح می‌کند این نشان‌دهنده وضعیت واقعی ماست.

جلالی‌زاده در خصوص پایگاه مردمی ضعیف احزاب در ایران، خاطرنشان ساخت:

 مردم ایران به دلیل تجربه تلخی که از عضویت در احزاب دارند همیشه بدبین هستند، چرا که عضویت در احزاب موجب هزینه است. حزب دارای چند مولفه است. حزب باید برآمده از بطن جامعه و خواست مردم باشد، عضویت در حزب نباید با ترس و بیم همراه باشد مثلا شرایط نباید به گونه‌ای باشد که افراد به دلیل عضویت در فلان حزب نگران استخدام خود باشند. وقتی احزاب نتوانند خواسته‌های مادی و معنوی افراد را برآورده کنند خود به خود معنای تحزب از بین می‌رود و مردم از احزاب کنار می‌کشند. او افزود: وقتی مسئولی حس می‌کند که اگر حزب در کشور فعال باشد جایگاه او از دست می‌رود قطعا با فعالیت حزبی مخالفت می‌کند. برای برخی هم زندگی سیاسی جزیره‌ای سودمند است و می‌دانند اگر تشکل‌ها در جامعه فعال‌تر شوند، اینها به جایی نمی‌رسند چرا که حزب در برابر جامعه مسئول است و باید پاسخگوی جامعه باشد این پاسخگویی موجب می‌شود که از افراد متخصص و قدرتمند در بعضی از مقاطع استفاده شود اما در جامعه فعالیت حزبی صبغه‌ای ندارد، هر کسی می‌تواند با رانت و پارتی جایی را برای خود باز کند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی دلیل تضعیف اصلاح‌طلبان را عملکرد اصولگرایان و شبه اصلاح‌طلبان دانست و عنوان کرد:

 شورای نگهبان دست اصولگرایان است، این شورا نه قواعد سیاسی را مراعات می‌کند و نه به عدالت دینی معتقد است و نه مسائل اخلاقی را لحاظ می‌کند. افراد را با اتهامات گوناگون و نسبت کذب از صحنه خارج می‌کند؛ اگر شورای نگهبان یک قوه بیطرف بود افراد کاری به پیروزی این جریان و آن جریان نداشتند. شورای نگهبان دولت را فلج کرده است و دولت هم هیچ قاطعیت و قدرتی از خود نشان نمی‌دهد. مردم نسبت به سیاست و اصلاح‌طلبان دلسرد شده‌اند و اصلاح‌طلبان باید به صورت شفاف مسائلشان را با مردم در میان بگذارند و اگر موانعی هست آن را به مردم معرفی کنند. عضو حزب مشارکت ادامه داد: افرادی که با نام اصلاح‌طلب وارد گردونه قدرت می‌شوند به دلیل محافظه‌کاری به اصلاحات پشت پا می‌زنند و از اصلاح‌طلبان در زیرمجموعه‌های خود استفاده نمی‌کنند و حتی به اصولگرایان به دلیل منافع خود باج می‌دهند یعنی آن روش و منش اصلاح‌طلبی را به دلیل ابقای چند روزه در قدرت از دست می‌دهند و بعد هم وجهه اصلاح‌طلبان را در بین مردم مخدوش می‌کنند و هم پایگاه اصلاح‌طلبی را ضعیف می‌کنند.

جلالی‌زاده با استقبال از عملکرد شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان و لیست ندادن برای انتخابات مجلس، اظهار داشت:

مسئله عدم معرفی لیست تصمیم درستی بود. اصلاح‌طلبان فدای شبه اصلاح‌طلبان شده‌اند. عده‌ای از شبه اصلاح‌طلبان همواره در انتخابات شرکت می‌کنند و تایید صلاحیت می‌شوند همین باعث می‌شود که شورای نگهبان بگوید ما اصلاح‌طلبان را تایید صلاحیت کرده‌ایم در حالی که حضور این افراد و تایید همیشگی آن‌ها جای سوال دارد. این افراد اصلاح‌طلبان را در ایام انتخابات تحت فشار می‌گذارند تا در لیست وارد شوند و قدرت را به دست بگیرند اما به نظر من تصمیم اخیر شعسا تصمیمِ به جایی بود که تا زمانی که اصلاح‌طلبان واقعی در میدان انتخابات حاضر نشوند لیست ندهند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب اولویت اول مجلس کار‌آمد را گشودن باب روابط خارجی معرفی کرد و گفت:

با وضعیت پیش آمده مجلس یازدهم مجلس مطلوب مردم نخواهد بود. یک مجلس قوی از نظر من باید بتواند باب مذاکره را با شورای خارجی باز کند و برای حل مشکلات مردم با از میان برداشتن تحریم‌ها تلاش نماید.

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها