همه چیز درباره افزایش سهمیه ایران در لیگ قهرمانان آسیا+ سند
رئیس فدراسیون فوتبال در حالی از افزایش سهمیه ایران در لیگ قهرمانان آسیا با پیشنهاد کشورمان و قطر و مصوبه AFC صحبت کرده که شواهد و مستندات بیانگر نکته دیگری است.
موضوع سهمیه کشورهای مختلف غرب و شرق قاره آسیا در لیگ قهرمانان آسیا، همیشه یکی از مسائل سؤال برانگیز بوده است. اینکه سهمیهها چگونه و به چه شکلی محاسبه و کشورها در هر دوره صاحب چند سهمیه میشوند. به طور مثال فوتبال ایران تا فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا (فصل 2018)، 3 سهمیه مستقیم و یک سهمیه پلیآف در این مسابقات داشت، اما در فصل جاری (2019) این سهمیه تبدیل به 2 سهمیه مستقیم و 2 سهمیه پلیآف شد.
مهدی تاج چند روز پیش در نشست رؤسای فدراسیونهای ورزشی با وزیر ورزش و جوانان اعلام کرد: «بیش از 10 سال در پی تصویب مصوبهای بودیم که در جلسه آخر کنفدراسیون آسیا پیشنهاد مشترک ایران و قطر مورد موافقت کمیته اجرایی AFC قرار گرفت. براساس این مصوبه کنفدراسیون آسیا، سهمیه ایران در لیگ قهرمانان آسیا 1+3 شد که برای فوتبال ایران بسیار مهم است».
بر اساس آنچه کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده، ردهبندی باشگاهی کشورها تعیین کننده تعداد سهمیههای آنهاست. این ردهبندی شامل عملکرد سالیانه تیمهای حاضر در مسابقات لیگ قهرمانان آسیا و همچنین ردهبندی ملی هر کشور است که از سوی فیفا اعلام میشود. جمعآوری این امتیازها که البته عملکرد تیمهای باشگاهی نقش مؤثرتری در آن دارد، ردهبندی باشگاهی هر کشور را تعیین میکند و طبق همین ردهبندی سهمیههای هر کشور در لیگ قهرمانان تعیین میشود.
در سالهای اخیر و با تغییراتی که در شیوه سهمیهبندی لیگ قهرمانان آسیا صورت گرفت، کنفدراسیون فوتبال آسیا هر دو سال یک بار سهمیهها را مشخص میکند. طبق آخرین بررسیهایی که صورت گرفت، سهمیه فوتبال ایران با توجه به ردهبندی سال 2017 برای دو سال 2019 و 2020 تعیین شد. بر این اساس فوتبال ایران صاحب 2 سهمیه مستقیم و 2 سهمیه پلیآف شد که در فصل جاری پرسپولیس و استقلال به صورت مستقیم راهی لیگ قهرمانان آسیا شدند و ذوبآهن و سایپا در پلیآف شرکت کردند که فقط ذوبآهن موفق به صعود از پلیآف شد. طبق این ردهبندی در منطقه غرب آسیا، امارات و عربستان سهمیه 1+3 را دریافت کردند و ایران و قطر با سهمیه 2+2 راهی لیگ قهرمانان آسیا شدند.
قوانین مربوط به تعلق سهمیه به تیمهای آسیایی برای سالهای 2019 و 2020 و همچنین ردهبندی باشگاهی کشورهای آسیایی در سال 2017 را که در تعیین سهمیههای این دو سال تعیین کننده بود، در تصاویر زیر میبینید:
با توجه به اینکه سهمیه ایران برای سال 2020 هم از قبل تعیین شده بود، این سؤال ایجاد میشود که رئیس فدراسیون فوتبال بر چه اساس از افزایش سهمیه ایران در لیگ قهرمانان صحبت کرده و گفته سهمیه 1+3 شده است؛ آن هم با پیشنهاد مشترک ایران و قطر که موضوع را کمی عجیبتر میکند، چرا که سهمیهها با پیشنهاد کشورها تعیین نمیشود و امتیاز هر کشور در ردهبندی باشگاهی تعیین کننده تعداد سهمیه است.
با توجه به حضور پرسپولیس در فینال لیگ قهرمانان در فصل 2018، حضور استقلال در مرحله یک چهارم نهایی، حضور متوالی باشگاههای قطری در نیمه نهایی فصل 2018 و 2019، عدم حضور نمایندگان امارات در مراحل بالاتر و غیبت عربستانیها مرحله یک چهارم نهایی سال 2018، ردهبندی باشگاهی ایران و قطر وضعیت بهتری نسبت به اماراتیها و عربستانیها پیدا کرده است. در حال حاضر بین تیمهای منطقه غرب آسیا، قطر نخستین تیم است و سپس ایران ردهبندی بهتری نسبت به سایر کشورها دارد. طبق این ردهبندی میتوان گفت که فوتبال ایران و قطر به زودی صاحب سهمیه 1+3 خواهند شد که براساس قوانین AFC این سهمیه برای سالهای 2021 و 2022 خواهد بود چرا که سهمیه سالهای 2019 و 2020 از قبل و طبق ردهبندی سال 2017 تعیین شده بود.
اینجا دو مسئله وجود دارد و موضوع اول به این بخش از صحبت رئیس فدراسیون فوتبال بازمیگردد که اعلام کرده سهمیه ایران بر اساس پیشنهاد مشترک با قطریها افزایش یافته است. اینکه آیا سهمیهها با پیشنهاد کشورها تعیین میشود یا امتیاز آنها؟ پاسخ با توجه به مستندات ارائه شده مشخص است؛ امتیاز کشورها سهمیه آنها را تعیین میکند. موضوع بعدی این است که سهمیه ایران برای چه سالی 1+3 شده است؟ آیا منظور رئیس فدراسیون فوتبال کشورمان تعداد سهمیههای ایران در سال 2020 بوده یا این افزایش سهمیه مربوط به دو فصل 2021 و 2022 است؟ در این مورد هم براساس آنچه کنفدراسیون فوتبال آسیا تعیین کرده بود، فوتبال ایران سال آینده هم 2+2 سهمیه (2 سهمیه مستقیم و 2 سهمیه پلیآف) خواهد داشت.
روزنامه الاتحاد امارات نیز در گزارشی نوشته بود که سهمیه امارات به دلیل عملکرد باشگاههای این کشور برای دو فصل آینده کاهش خواهد یافت و این موضوع به نوعی تأیید کننده افزایش سهمیه ایران و قطر است.
در تصویر زیر، ردهبندی فعلی باشگاهی کشورهای آسیایی را مشاهده میکنید که در تعیین سهمیههای آینده در لیگ قهرمانان آسیا تعیین کننده است:
صحبتهای رئیس فدراسیون فوتبال کشورمان در حالی انجام شده که او سال گذشته و پیش از فینال لیگ قهرمانان آسیا بین پرسپولیس و کاشیما، اعلام کرده بود سهمیه ایران با صعود پرسپولیس به فینال 1+3 شده است، اما چه شد که سهمیه ایران به 2+2 کاهش یافت؟ آیا سال گذشته هم ایران و قطر خودشان به کنفدراسیون فوتبال آسیا پیشنهاد داده بودند که سهمیه آنها به 2+2 کاهش پیدا کند و امسال تصمیم دیگری گرفتهاند؟ ضمن اینکه مهدی تاج اعلام کرده پس از 10 سال مصوبهای به پیشنهاد ایران و قطر منجر به افزایش سهمیه باشگاههای کشورمان به 1+3 شده است، اما در 10 سال اخیر فقط این فصل بود که سهمیه ایران 2+2 شد و در تمام این سال ایران 1+3 سهمیه داشت.
ارسال نظر