علی بیگدلی از فرجام پرونده هستهای ایران میگوید:
روسیه در شورای امنیت نمیتواند هیچ کاری برای ما انجام دهد
بیگدلی میگوید: با فشاری که غرب به روسیه وارد میکند ما نیز در سیبل این فشارها قرار گرفتهایم، روسیه در شورای امنیت هیچ کاری نمیتواند برای ما انجام دهد و به واسطه قطعنامههای گذشته شورای امنیت همان قطعنامهها را احیا خواهد کرد.
سرویس سیاسی
ارسال پرونده ایران به شورای حکام و افشای برخی اسناد قدیمی توسط رژیم صهیونیستی صحنه را برای مذاکرات سختتر کرده است.
از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه گفته ایران خود را برای هر سناریویی آماده کرده است که به احتمال افزایش تنش دامن میزند.
در شرایط فعلی که اقتصاد ایران چالشهای بسیاری را پیش رو دارد و نارضایتیهای عمومی نیز نسبت به سیاستهای اقتصادی دولت رئیسی افزایش یافته است همان برجامی که رئیسی آن را به اقتصاد گره نمیزد حالا تنها راه حل او برای عبور از بحران شده است و شاید درک همین موضوع طرف ایرانی را علاقه مند به انجام دوباره مذاکرات کرده است.
به جهت بررسی موضوع فوق و وضعیت پرونده ایران در شورا حکام گفتگو کردیم با علی بیگدلی، کارشناس روابط بین الملل که در ادامه مشروح آن را میخوانیم:
وضعیت فعلی ما در مذاکرات در چه مرحلهای قرار دارد؟ از یک سو طرف ایرانی ادعا کرده خواهان انجام مذاکرات است از سوی دیگر طرف غربی ادعا میکند که پرونده ایران باید در شورای حکام بررسی شود.
در حال حاضر یک مجموعه فشارهایی به ایران وارد میشود؛ کمیسیون روابط خارجی مجلس سنا و دولت آمریکا و دولتهای اروپایی نیز تقاضا کردهاند پرونده ایران در شورای حکام بررسی شود.
ملاقاتهایی نیز از سوی اسراییل با آژانس انجام شده است. شیخنشینهای حاشیه خلیج فارس نیز علیه ایران تحریک شدهاند.
در نتیجه مذاکرات ایران با منطقه به نتیجه نخواهد رسید مگر اینکه ایران تعهد دهد تحرکات منطقهای نخواهد داشت.
مجموعه فشارهایی که به ایران وارد میشود بیشتر شده است.
اما در پاسخ اظهار نظراتی که وزارت خارجه ایران کرده است نشان میدهد ایران نمیخواهد صحنه را پیچیده کند و سیاست ملایمی را در پیش گرفته است، صحبتهای امیرعبداللهیان نیز گویای همین مسئله بود.
از بین سناریوهای موجود بنظر شما ایران کدام مسیر را باید پیش بگیرد؟ آیا فشارهای داخلی میتواند بر سیاست خارجی تاثیر بگذارد؟
بنظر من ما در لحظه حساسی هستیم، بنابراین تنها راه این است که ما تجدیدنظری در سیاست خارجه بکنیم و دیپلماسی منعطفتری را اعمال کنیم. شرایط ما مطلوب نیست چون با فشارهای داخلی و خارجی مواجهیم بنابراین بهتر است که سطح انتظارات را پایین بیاوریم. اگرچه برجام هم امضا شود یک نقطه امیدواری قطعی نیست چون بایدن نیز به زودی کنار خواهد رفت و مشکلات ایران با منطقه نیز پایان نمیپذیرد. به هر حال ایران در موقعیت سرنوشتسازی قرار گرفته است و ناچار نوع نگاه خود را باید تغییر دهد و استراتژیهای منطقه باید تغییر کند. در گذشته نیز هیچگاه ایران تحت فشار نارضایتیهای داخلی و فشارهای خارجی همزمان نبوده است. مقامات ما باید وضعیت سخت فعلی را درک کنند و در تاکتیکها تغییر ایجاد کنند.
با توجه به اسنادی که توسط رژیم صهیونیستی نسبت به فعالیتهای هستهای ایران منتشر کرده است؛ آیا احتمال چالشهای جدید در مسیر برجام وجود دارد؟
اسناد چندان اسناد مستقیمی نبودند اما از درون همان اسنادی که نتانیاهو منتشر کرد چیزهای جدیدی درآوردهاند. این فضاسازیها جهت مسمومسازی وضعیت بر ضد ایران است و آنها میخواهند پرونده ایران در شورای حکام مطرح شود. اما اسراییل نمیخواهد مسئله فقط به قطعنامه شورای حکام خلاصه شود آنها میخواهند مذاکرات متوقف شود و پرونده به شورای امنیت برود که باعث میشود فشارهای خارجی بر ایران زیاد شود.
البته بنظر نمیرسد شورای حکام به روند مذاکرات خاتمه دهد و همه پنجرههای امیدواری را ببندد و قطعا اخطاری به ایران داده میشود که اجازه دهد کارشناسان آژانس از وضعیت اتمی ایران بازدید کنند. همین گزارشهای آژانس باعث شده است که مجلس سنا بر علیه ایران بیانیه صادر کند و از آژانس بخواهد که جلسه شورای حکام را تشکیل دهد. با قطعنامه شورای حکام و شورای امنیت مذاکرات به پایان میرسد.
اگر ایران به اخطار شورای حکام توجه نکند و اجازه ندهد آژانس از ایران بازدید کند قطعنامه تنبیهی علیه ایران صادر میشود.
برخی در دولت بر این باور بودند که به نتیجه رسیدن مذاکرات کار سختی نیست و افتخار این مسئله را پس از دولت روحانی به نام خود ثبت میکنند. در وضعیت فعلی آیا دولت رئیسی غافلگیر شده است؟
مطلقا غافلگیر نشدهاند.
امیرعبداللهیان با برجام آشنا بود و کاملا به وضعیت آگاه بود، اما تندروهای ایران و آمریکا در این صحنه تاثیرگذارند.
دولت آقای رئیسی نیز تصور میکرد همه مشکلات را حل میکند اما مشکلات بیشتر شده و تحریمهای بیشتری بر علیه ما اعمال شده است، در داخل نیز با تورم ۶۰ درصدی مواجهیم. به هیچ وجه هیچ عاملی نمیتواند انسداد در مسیر ما را حل کند به جز اینکه با غرب ارتباط برقرار کنیم و این اشتباه از اول انقلاب وجود داشت که با نگاه به شرق از ارتباط با غرب بخصوص در حوزه اقتصاد جا ماندیم.
جذب سرمایه خارجی هم به برجام ربط دارد، اگرچه برجام همه مشکلات ما را حل نمیکند و باید نوع نگاه به منطقه را تغییر دهیم. سیاستهای ضدیت با منطقه و غرب برای ما ضررهای زیادی داشته است و باعث شده مردم فشار سنگینی را تحمل کنند.
موضع روسیه را در این صحنه با توجه به جنگ اوکراین چطور ارزیابی میکنید؟ اگر پرونده ایران به شورای امنیت برسد آیا روسیه به نفع ایران رای خواهد داد؟
اگر پرونده ما به عنوان یک قطعنامه تنبیهی به شورای امنیت برود مثل گذشته چین و روسیه آن را امضا میکنند و ضرورتی به رای گیری ندارد و به قطعنامههای گذشته برمیگردند و قطعنامههای جهانی علیه ایران در شرایط فعلی بسیار آزاردهندهتر از گذشته خواهد بود. با فشاری که غرب به روسیه وارد میکند ما نیز در سیبل این فشارها قرار گرفتهایم، روسیه در شورای امنیت هیچ کاری نمیتواند برای ما انجام دهد و به واسطه قطعنامههای گذشته شورای امنیت همان قطعنامهها را احیا خواهد کرد.
ارسال نظر