مردم رئیس جمهور نظامی میخواهند؟
امروز و در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ زمزمههای جدی از روی کار آمدن یک چهره نظامی به عنوان رئیس جمهور به گوش میرسد. البته نوع نگاه مردم به نظامیها امری مطلق نیست.
حق انتخاب رئیس جمهور نظامی با مردم است؟
امروز و در آستانه انتخابات سال ۱۴۰۰ زمزمههای جدی از روی کار آمدن یک چهره نظامی به عنوان رئیس جمهور به گوش میرسد. تجربه ناخوشایند برخی از کشورهای همسایه همچون ترکیه و عراق از قدرت گرفتن نظامیها و همچنین خاطرات چکمه رضاخان در تاریخ معاصر این مرز و بوم؛ نوعی از ترس را به جامعهای القا میکند که به نظر تصمیم جدی برای حضور در انتخابات سال آینده ندارد.
البته نوع نگاه مردم به نظامیها امری مطلق نیست و برخی از چهرههای نظامی در این کشور از چنان محبوبیتی برخوردار بودند که برای مثال در مراسم تشییع پیکر مطر شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی یکی از بزرگترین اجتماعات مردمی در سه دهه اخیر رقم خورد. اما پذیرش نظامیها در جایگاهی خارج از مسئولیت ذاتیشان؛ سؤالی است که شاید پاسخ آن را باید در ادوار مختلف انتخابات ریاست جمهوری و تعداد آرای این قشر از کاندیداها جستجو کرد.
سردار حسین علایی به عنوان یکی از چهرههای سرشناس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معتقد است مردم اجازه دارند هر فردی را در عرصه انتخابات به عنوان رئیس جمهور انتخاب کنند، اما این گزینش باید در یک فضای کاملا باز انتخاباتی و بدون نگاههای محدود کننده از سوی نهادهای نظارتی رخ دهد.
باید فضایی فراهم شود که مردم با علاقه پای صندوق رأی بروند
او در بخشی از گفتگوی تفصیلی با خبرگزای خبرآنلاین که در محل کافه خبر این خبرگزاری برگزار شد، در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان مدل موفق جنگ را با روی کار آمدن یک رئیس جمهور نظامی در سال ۱۴۰۰ تکرار کرد؟، اظهار داشت: من به انتخابات ریاست جمهوری اینطور نگاه نمی کنم. معتقد هستم باید شرایطی را فراهم کرد تا مردم بتوانند آزادانه افراد مورد نظر خود را انتخاب کنند. باید فضایی در کشور به وجود آورد تا همه کسانی که می خواهند رای بدهند با علاقه پای صندوق ها بیایند و به هر کس که دوست دارند و او را برای پیشرفت ایران مفید می دانند رای بدهند.
فرقی ندارد یک روحانی و دانشگاهی کاندیدا شود یا یک سپاهی یا ارتشی
وی ادامه داد: از طرف دیگر همه کسانی که صلاحیت ریاست جمهوری را در خودشان احساس می کنند و منعی از نظر قانون اساسی ندارند بتوانند کاندیدا شوند. دیگر فرقی ندارد که این فرد روحانی یا دانشگاهی یا پاسدار یا ارتشی یا کاسب و یا دارای شغل آزاد باشد. مهمترین مساله این است که مردم زمانی که رئیس جمهور را انتخاب می کنند بگویند ما خودمان او را بی واسطه انتخاب کرده ایم و بتوانند از عملکرد آن فرد در حین ریاست جمهوری سؤال کنند و او را پاسخگو بدانند. آن فرد هم نتواند بگوید که دست من در سیاست داخلی و خارجی و قضایی بسته است. این مشکل را باید تصمیم گیرندگان و مسئولین عالی کشور حل کنند والا اینکه رئیس جمهور چه کسی یا چه نوع آدمی باشد مساله ای را حل نمی کند. مساله اصلی، برگزاری انتخابات آزاد، رقابتی و سالم است.
فرمانده پیشین ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تأکید بر برگزاری انتخابات آزاد در کشور، بیان داشت: انتخابات آزاد چیزی بود که امام خمینی (ره) در جریان نهضت اسلامی آن را می خواست، ایشان قبل از پیروزی انقلاب بزرگ ترین اشکال حکومت شاه را علاوه بر بی توجهی به اسلام، نادیده گرفتن خواست مردم و نبود انتخابات آزاد می دانست و می گفت مردم باید سرنوشتشان را خودشان انتخاب کنند و کسی بر آنها تحمیل نشود. مردم هم یعنی کسانی که ایرانی هستند، صرف نظر از این که دارای چه نوع گرایش سیاسی هستند و یا اینکه چه عقایدی دارند. همه مردم چه انقلابی و چه غیرانقلابی و چه موافق و چه مخالف حق انتخاب دارند. مردمی که فلان مسؤل کشور را نیز قبول ندارند هم حق انتخاب دارند.
اگر مردم دوست دارند یک نظامی رئیس جمهور شوند، حق انتخاب با آنهاست
علایی تأکید کرد: باید فضا باز شود تا همه مردم بتوانند آزادانه انتخاب کنند. حالا اگر مردم دوست دارند که یک فرد نظامی را انتخاب کنند، خودشان حق انتخاب دارند، اگر یک فرد روحانی را دوست دارند، او را انتخاب کنند و اگر یک سیاستمدار غیردولتی را دوست دارند، بتوانند او را انتخاب کنند. از طرفی دیگر باید اجازه فعالیت به تشکل های سیاسی واقعی داده شود تا این تشکل ها بتوانند کاندیداهای خود را معرفی کنند. به هر حال مردم باید احساس کنند که خودشان دارند رئیس جمهور را انتخاب می کنند. یعنی مردم باید از بین کسانی که خودشان معرفی می کنند انتخاب کنند، نه اینکه یک جایی بگوید که از بین این نامزدها مثلا تعداد ۵ یا ۱۰ نفر را مشخص می کنیم و شما باید از بین آنها برای خود رئیس جمهور انتخاب کنید.
شورای نگهبان نباید بگذارد نقش مردم در انتخابات زینتی باشد
وی درباره نقش شورای نگهبان در برگزاری انتخابات آزاد، گفت: قانون اساسی خواسته است که شورای نگهبان به عنوان ناظر بر انتخابات، مراقبت کند تا دستگاه های حکومتی افراد مورد نظر خود را بر خواست مردم تحمیل نکنند. وظیفه شورای نگهبان طبق قانون اساسی مراقبت از آرای مردم است. قانون اساسی با تعیین شورای نگهبان تلاش کرده است که اوضاع دوران شاه که نقش مردم در انتخابات زینتی بود تکرار نشود و مردم بتوانند بدون نگرانی از خواست حاکمیت، افراد مورد نظر خود را برای ریاست جمهوری و مجلس با رای خود و آزادانه انتخاب کنند.
سنگ اندازی در مسیر انتخابات آزاد، نوعی انحراف از آرمانهای انقلاب است
وی اضافه کرد: نمی شود انتخابات به گونه ای برگزار شود که اول از بین نامزدها افراد مورد پسند تعیین شوند و مردم فقط مجاز باشند تا از بین آنها فردی را انتخاب کنند. ایجاد هرگونه مانع برای انتخاب آزاد مردم در واقع انحراف در آرمان های انقلاب است؛ امام خمینی (ره) در سال ۵۶ به شاه اعتراض می کردند که تو چرا برای مردم تعیین تکلیف و انتخاب می کنی؟ مردم باید خوشان انتخاب کنند. ایشان حتی می گفت اگر حتی پدران ما پدر تو را انتخاب کرده باشند که نکردند، چه لزومی دارد که ما حرف پدرانمان را قبول کنیم، ما که تو را انتخاب نکرده ایم، ما می خواهیم خودمان انتخاب کنیم و بر فرض که تو جنایت هم نکرده ای ولی مردم تو را نمی خواهند. بنابراین اگر اصل انتخابات آزاد را همه بپذیرند بسیاری از نارضایتی ها برطرف می شود.
علایی تصریح کرد: حاصل انتخابات آزاد هرچه می خواهد باشد، باید همه آن را بپذیرند. طبیعی است که اگر مردم بفهمند که در رأی و انتخاب خود اشتباه کرده اند دوباره در انتخابات بعدی آن را بر می گردانند. چطور امام خمینی (ره) در زمان شاه با این مردمی که هیچ حق و اختیاری برای انتخاب مسئولین کشور نداشتند توانست یک نظام را عوض کند و انتخابات آزاد برگزار کند و جمهوری اسلامی را به همه پرسی بگذارد و نظام اسلامی را با خواست مردمی که در زمان شاه هیچ حق انتخابی نداشتند برقرار کند، پس جای نگرانی نیست. در آن زمان چپی ها و منافقین مصیبتهای بزرگی برای مردم و کشور درست کردند ولی امام راحل (ره) گفت که شما هم رأی بدهید ولی مردم به جمهوری اسلامی رای دادند. در همان همه پرسی تعیین نوع نظام حکومتی جدید، امام راحل (ره) به مردم گفت که شما به هر نظامی که قبول دارید رای بدهید، حتی می توانید به نظام شاهنشاهی رای دهید. حال اگر برای مثال ۱۰ میلیون نفر از طرفداران شاه در برگه های رأی می نوشتند نظام شاهنشاهی، کسی به آنها نه نمی گفت و رأی آنها محترم بود.
شانس پیروزی حزب اللهی ها در انتخابات آزاد بیشتر است
این سیاستمدار کهنه کار با یادآوری ادوار نخست انتخابات در کشور گفت: در نخستین انتخابات مجلس از منافقین گرفته تا بقیه گروه ها! همه نامزد شدند ولی مردم به انقلابیون رأی دادند. ما دیدم که هر زمانی انتخابات آزاد بوده است در نتیجه آن افراد حزب اللهی بیشتر رأی آورده اند. در انتخابات آزادِ شوراهای شهر و روستا که در زمان آقای خاتمی برگزار شد، برخی نگران نتیجه انتخابات بودند ولی افرادی که هماهنگ با دولت بودند رای نیاورند. بنابراین هرچه انتخابات آزادتر و رقابتی تر باشد برای کشور بهتر است.
وی تاکید کرد:باید فضایی ایجاد شود تا کسانی که می گویند اگر ما بودیم می توانستیم رای بیاوریم و همه مشکلات را درست کنیم، بهانه ای نداشته باشند. پس انقلابی بودن یعنی همکاری برای برگزاری انتخابات آزاد و رقابتی و سالم. کسانی که انقلابی هستند باید از برگزاری انتخابات آزاد و سالم که موجب رقابت دلسوزان کشور می شود دفاع کنند. برگزاری انتخابات آزاد و سالم بسیاری از مسائل کشور را حل می کند. نمی شود که انتخابات به گونه ای برگزار شود که بخشی ازمردم بگویند که شرایط برای شرکت و حضور ما فراهم نبوده است.
علایی در پایان گفت: تجربه برگزاری انتخابات مجلس در سال گذشته و انتخابات اخیر میان دوره ای موضوع مهمی است. بهتر است سخنان امام خمینی (ره) در سال ۵۷ را یکبار دیگر منتشر کنید تا شنیدن معیارهای امام در باره انتخابات، مردم را شاد و امیدوار کند./خبرآنلاین
ارسال نظر