اولین واکسن کرونا ساخته شد
رئیس جمهور روسیه، ثبت رسمی واکسن کرونا را اعلام کرد. واکسن کرونای روسیه از اول ژانویه سال 2021 «12 دی ماه» در دسترس شهروندان قرار خواهد گرفت.
وزارت بهداشت روسیه تصویری از اولین واکسن کرونای ثبت شده در جهان را که در روسیه ساخته شده است، منتشر کرد. واکسن روسیه برای کرونا به یاد نخستین ماهوارهای که اتحاد جماهیر شوروی سابق به فضا پرتاب کرد، «اسپوتنیک-وی» نامگذاری شد
سازمان ACTO به دولت روسیه هشدار داد که جان مردم را با یک واکسن تائید نشده به خطر نیندازید. قبل از اینکه مطالعات بالینی این واکسن تمام شود، مجوز مصرف انسانی آن جان مردم را به خطر میاندازد. این واکسن تاکنون به کمتر از 100نفر تزریق شده و مصرف انبوه آن میتواند خطرناک باشد.
آیا میتوان به واکسن پوتین اعتماد کرد؟
ولادیمیر پوتین صبح روز سهشنبه در جمع اعضای دولت روسیه گفت: «تا آنجا که اطلاع دارم صبح امروز برای نخستین بار در جهان واکسن کرونا ثبت شد.» این جملات نشان میدهد روسیه در مسابقه «اولین کشوری که به واکسن کرونا دست یافت» پیروز شده است؛ اما آیا واکسن ثبتشده توسط پوتین کارایی لازم را برای مهار پاندمی دارد؟
چرا ثبت واکسن روسیه با شک و تردید همراه است؟
روز سهشنبه یک شبکه تلویزیونی روسیه اعلام کرد انجمن سازمانهای تحقیقات کلینیکی روسیه موسوم به «آ.او.ک.ای» در نامهای به میخاییل موراشکو وزیر بهداشت روسیه از او خواسته است ثبت واکسن کووید-۱۹ تا پایان مرحله سوم آزمایش کلینیکی آن به تعویق بیفتد.
در نامه گفته شده است: «در آزمایش روی واکسن کرونا در مرکز گامالیا، کمتر از ۱۰۰ نفر شرکت کردند. در مرحله سوم آزمایش این واکسن، معمولاً آن را به چند هزار نفر تزریق می کنند.»
در حال حاضر بیش از ۱۴۰ مرکز تحقیقاتی در جهان در تلاش برای ساخت واکسن کرونا هستند. ۱۷ مرکز در فاز اول و مشغول آزمایش ایمنی واکسن روی گروه کوچک افراد هستند. ۱۴ مرکز در فاز ۲ و در مرحله تست گستردهتر انسانی قرار دارند. ۶ مرکز نیز در فاز ۳ و در مقیاس هزاران نفری مرحله تست نهایی واکسن را آغاز کردهاند.
طبق گزارش نیویورک تایمز، در تاریخ چهارم آگوست کمپانی نواواکس نیز اعلام کرده ۲ مرحله ابتدایی واکسن کرونا نتایج امیدوارکنندهای داشته است. این کمپانی برای تحقیقات در مورد واکسن، با دولت فدرال قراردادی به مبلغ ۱.۶ میلیارد دلار بسته بود.
کمپانی بیوتکنولوژی مدرنا که متعلق به دانشگاه کمبریج است نیز یکی از مراکز تحقیقاتی به شمار میرود که در فاز سوم آزمایش واکسن کرونا قرار دارد. این کمپانی در طول سه ماه موفق شد واکسنی را برای ویروس کرونا تهیه کند و به مرحله آزمایش روی انسان برساند.
پیش از این مرکز تحقیقات دانشگاه آکسفورد در ماه جولای اعلام کرده بود وارد فاز سوم آزمایش واکسن شده است. این مرکز تحقیقاتی از ماه آوریل آزمایش واکسن را روی حدود هزار نفر آغاز کرد؛ اما چه چیز واکسن ثبتشده توسط روسیه را از دیگر واکسنها متمایز میکند؟
تفاوت واکسن روسیه چیست؟
واکسنها عموماً در چهار مرحله آزمایش میشوند. ابتدا در مرحله پیشاکلینیکی واکسن به حیوانات تزریق و عوارض جانبی آن بررسی میشود. سپس در مرحله اول، واکسن به گروه کوچکی از افراد داوطلب تزریق میشود تا محققان درباره ابعاد و چگونگی واکنش سیستم ایمنی بدن اطلاعات بیشتری کسب کنند. در مرحله دوم واکسن به صدها نفر تزریق میشود تا در کنار مساله بیخطر بودن مقدار لازم یا دُز مناسب دارو نیز بررسی شود. در مرحله سوم واکسن روی هزاران نفر آزمایش میشود تا عوارض جانبی آن مورد بررسی قرار گیرد.
این در حالی است که در نامه انجمن تحقیقات کلینیکی روسیه ذکر شده واکسن مورد تایید وزارت بهداشت این کشور در مرکز گامالیا در مرحله سوم روی کمتر از ۱۰۰ نفر آزمایش شده است. از سوی دیگر در گزارش رسمی سایت ثبت رسمی دارو در روسیه، مقابل واکسن کرونا نوشته شده است که اول ژانویه سال آینده این واکسن در دسترس مردم قرار میگیرد.
هرچند پوتین برای تاکید بر کارایی واکسن روسیه حتی گفته «یکی از دخترانم در برابر کروناویروس واکسینه شده»، اما به نظر میرسد برای پی بردن به میزان کارایی واکسن مورد تایید روسیه در مقابل پاندمی کرونا باید تا زمستان ۲۰۲۱ صبر کرد./اعتمادآنلاین
ارسال نظر