حداقل دستمزد کارگری در سال جدید+جزئیات
شریعتمداری، وزیر کار، حداقل دستمزد کارگران را اعلام کرد. طبق گفته وزیر کار حداقل دستمزد کارگران در سال 1399 یک میلیون و 835 هزار تومان تعیین شده است.
در اقدامی بیسابقه افزایش حداقل دستمزد کارگران در سال 1399 بدون توافق با نمایندگان کارگران و تنها با نظر نمایندگان کارفرمایان و دولت تعیین و اعلام شد.
بنابر توافق نمایندگان کارفرمایان و دولت در جلسه شورای عالی کار ایران، میزان افزایش حداقل دستمزد کارگران در سال جدید ۲۱درصد اعلام شد. منتقدان میگویند افزایش ۲۱ درصدی حداقل دستمزد، حدود نصف نرخ رسمی تورم به شمار میآید.
به عبارت دیگر دستمزد پایه ماهانه کارگران در سال جدید یک میلیون و ۸۳۵ هزار تومان است.
بر اساس قانون کار میزان افزایش دستمزد بر اساس دو شاخص سبد معیشت خانوار و نرخ تورم تعیین میشود.
تعیین دستمزد برای دو گروه حداقلیبگیران و سایر سطوح مزدی تعیین میشود؛ کسانی که برای اولین سال وارد بازار کار میشوند و سابقه فعالیت ندارند مشمول "حداقل دستمزد" بر اساس مصوبه شورای عالی کار هستند.
کارگرانی هم بیش از یک سال سابقه کار و پرداخت حق بیمه دارند در گروه "سایر سطوح مزدی" قرار میگیرند.
عدم رعایت اصل سه جانبهگرایی
خبرگزاری کار ایران (ایرنا) نوشته "این اولین بار در دهههای گذشته است که جلسه مزدی شورای عالی کار، بدون رسیدن به اجماع و با رای گیری به نتیجه می رسد".
بنابر گزارش رسانهها، نمایندگان کارگری حاضر در جلسه، حاضر به توافق با نمایندگان دولت و کارفرمایان نشدند و صورت جلسه را هم امضا نکردند و صورت جلسه نهایی، امضای آنها را ندارد.
جلسه شورای عالی کار با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نمایندگان کارگران و کارفرمایان برگزار شد و این درحالیست که تعیین دستمزد کارگران بدون حضور نمایندگان آنها، مغایر قوانین داخلی و بینالمللی است.
سه جانبه گرایی موضوع مقاولهنامه ۱۴۴ سازمان بینالمللی کار است و در ماده ۱۶۷ قانون کار ایران هم به آن اشاره شده است.
بر اساس قانون کار ایران، تعیین میزان حداقل دستمزد باید در شورای عالی کار و بر اساس اصل سه جانبه گرایی یعنی توافق نمایندگان کارفرمایی، کارگری و دولت صورت گیرد.
به این ترتیب ممکن است عدد مشخص شده برای افزایش حقوق ابطال شود.
نارضایتی نمایندگان کارگری از دستمزد ۹۹ کارگران
سهرابی عضو هیئت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار: در مصوبه دستمزد ۹۹ به نظر ما از قانون نیز عبور و عدول شد و خواسته ما این است که رئیس قوه قضائیه به این مسئله ورود کند و ما قطعا طرح شکایت به دیوان عدالت اداری خواهیم داشت.
در این تصمیمگیری، نمایندگان کارگری مصوبه را امضاء نکردند و فقط دولت و نمایندگان کارفرما با اکثریت تصویب کردند و ما رضایت نداشته و نداریم و شریک اجتماعی متاسفانه بازهم در این مسئله دیده نشد.
نمیشود فقط از کارگران انتظار داشت که خطشکن باشند اما توجهی به معیشت آنها نکرد.
جزییات افزایش حقوق کارگران در سال ٩٩
پایه حقوق کارگران از یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان در سال ۹۸ به یک میلیون و ۸۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان در سال ۹۹ افزایش یافت.
افزایش مبلغ بن خواربار مصوبه دیگر شورای عالی کار در این جلسه بود که از ۱۹۰ هزار تومان سال گذشته به ۴۰۰ هزار تومان رسید.
حداقل مزد روزانه نیز از ۵۰ هزار و ۵۶۶ تومان سال ۹۸ به ۶۱ هزار و ۱۸۰ تومان در سال جاری افزایش یافت.
شورای عالی کار درخصوص حق مسکن کارگران هیچ مصوبهای نداشت و بر این اساس کمک هزینه مسکن کارگران همچون سال گذشته ۱۰۰ هزار تومان باقی ماند.
اعضای شورای عالی کار درصد سایر سطوح مزدی را ۱۵ درصد معادل ۹۱ هزار تومان رقم ثابت در ماه تصویب کردند و پایه سنوات کارگران قرارداد موقت و دائم مشمول قانون کار با بیش از یک سال سابقه کار به ۱۷۵ هزار تومان رسید.
مجموع دریافتی کارگران حداقل بگیر و مجرد در سال ۹۹ با احتساب افزایش ۳۱۸ هزار تومانی حداقل مزد، حق مسکن ۱۰۰ هزار تومانی، بن خواربار ۴۰۰ هزار تومانی و سایر مزایای جانبی مزد، به دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و کارگران متاهل با احتساب موارد فوق و حق اولاد به حدود سه میلیون تومان نزدیک شد.
- افزایش حداقل مزد:21 درصد
- بن ماهیانه: 400 هزار تومان
- مبلغ مزد روزانه: 61 هزار تومان
- حقوق ماهیانه: 1 میلیون و 835 هزار تومان
- پایه سنوات: 175 هزار تومان
- مسکن ماهانه: 100 هزار تومان
- حق هر اولاد: (1.835.426) ریال
- به سایر سطوح 15 درصد به اضافه روزانه 30338 ریال
ارسال نظر