این بانک و اقتصاد و این دزدی و غارت برای تمدن نوین اسلامی است؟
رضا داوری اردکانی: ما نمیتوانیم از بانک، تکنولوژی و مدرنیته و پست مدرنیزم صرفنظر کنیم. بلکه همه اینها وارد زندگی ما میشود و آن را میپذیریم. فضای مجازی را میپذیریم و کمتر فکر میکنیم که این فضای مجازی با ما چه میکند. اگر شما آن را در مسیر مقصود خود به کار میگیرید، همین جا سجده شکر میکنم، اما او دارد ما را راه میبرد. تکنیک دارد ما را راه میبرد و قانون و تکنیک دارد، دنیا را اداره میکند و باید به این توجه کنید که عالم جدید اصلاً نمیگذارد به باطن دین برسید و شما به باطن دین فکر کنید.
شما به تمدن نوین اسلامی فکر میکنید، من نیز همین طور و شاید اشارهای نیز بوده که من قبل از انقلاب، به این معانی فکر میکردم، اما شما این تمدن نوین اسلامی را این قدر نزدیک میدانید که تقریباً آن را محصل میپندارید، ولی من رسیدن به تمدن نوین اسلامی را دور میدانم و فکر میکنم که چطور باید به این ایدهآل بزرگ رسید. بنابراین آنچه من امکانش را در نظر میگیرم، شما محقق میبینید.
عضو هیات علمی دانشگاه دانشگاه تهران افزود: اگر چنین امکانی را محقق میدانید در این صورت باید فکر کنید که آموزش و پرورش، اقتصاد کشور، سازمان اداری، روابط معاملات و بدتر از همه وضعیت اخلاق در جامعه چگونه است. از همه اینها چشم میپوشید، آن وقت این ایدهآل عزیز را نزدیک میبینید. این قدری فهمش برای من دشوار است و من آن را نمیفهمم. اگر در این مورد میتوانستیم اندکی تفاهم کنیم، بسیاری از مسائل حل میشد.
من علم را مطابق با واقع نمیدانم، اما خودم را واقعبین میدانم. من به واقعیت موجود نظر میکنم و این شما هستید که واقعیت موجود را نمیبینید. من میگویم که این چه آموزش و پرورشی است؟ این آموزش و پرورشِ جمهوری اسلامی است؟ این بانک و اقتصاد و این دزدی و غارت برای تمدن نوین اسلامی است؟ اگر به اینها فکر نمیکنید، چطور میخواهید به تمدن نوین اسلامی برسید؟شما نمیتوانید جهش کنید، بلکه باید راه را به صورت مستقیم باز کنید.
اگر علم اسلامی و جامعه اسلامی تقدم و تأخر نداشته باشند، همزمان باهم به وجود میآیند. یعنی اگر تفکر اسلامی تجدید بشود این اتفاق رخ میدهد. خیلی رو راست به شما بگویم که با فارابی و ابن سینا و ملاصدرا نمیتوانید مسائل زمان را حل کنید. همه مسائل این زمان غربی است و غرب در سراسر عالم وجود دارد و همه چیز متجدد و غربی است. اگر بخواهید با همه چیزِ متجدد مواجه شوید، باید ببینید این مواجهه چطور صورت میگیرد.
وی ادامه داد: ما نمیتوانیم از بانک، تکنولوژی و مدرنیته و پست مدرنیزم صرفنظر کنیم. بلکه همه اینها وارد زندگی ما میشود و آن را میپذیریم. فضای مجازی را میپذیریم و کمتر فکر میکنیم که این فضای مجازی با ما چه میکند. اگر شما آن را در مسیر مقصود خود به کار میگیرید، همین جا سجده شکر میکنم، اما او دارد ما را راه میبرد. تکنیک دارد ما را راه میبرد و قانون و تکنیک دارد، دنیا را اداره میکند و باید به این توجه کنید که عالم جدید اصلاً نمیگذارد به باطن دین برسید و شما به باطن دین فکر کنید.
من به برخی از سیاستمداران گفتهام که برنامهای باید باشد که جمهوری اسلامی با هر یک از این اموری که هستند و باید باشند، چه باید بکند. اگر هم عذرشان را بخواهیم، چطور باید بخواهیم. همه چیز را قبول کردهایم. همه را قبول کردهایم و حالا هر طور میخواهد بگردد و بچرخد کاری با آن نداریم، بلکه ما حرف خودمان را میزنیم. اما این حرف به جایی نمیرسد، وقتی همه چیز مانع است و وقتی در یک مجموعهای حرفی میزنید که با شما ناسازگار است، درست نمیشود.
وی ادامه داد: شما میخواهید بانک را از ربوی بودن خارج کنید که خوب است، اما بانک تن به این امر نمیدهد. من به اینها فکر میکنم، اما میگویند آیا نظرتان نسبت به انقلاب تغییر کرده است؟ اینها مگر انقلاب اسلامی است؟ اگر اینها انقلاب اسلامی است، بله نظر من تغییر کرده است. اما این را نمیفهمم که وقتی میگویم چرا در کشور دزدی میکنند، این مسئله یعنی نظرم به انقلاب تغییر کرده است؟ دوستانی نیز میگویند که چطور شد که نظرتان تغییر کرده است. آن حرفها را چرا حالا نمیزنید. دلیلش این است که آن روز، آن وقت را میدیدم و حالا این وقت را میبینم.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: مساله اصول مطرح نیست و بحث اجتماعی و تاریخی است و داریم روی تاریخ و آنچه هست بحث میکنیم، نه اینکه ایده آل چیست؛ لذا به این دلیل است که عرض کردم که ما به هم نزدیک هستیم و در عین حال دوریم. نزدیک هستیم که یک مقصود و محبوب و مطلوب داریم و دوریم، برای اینکه من همه مشکل میبینم و شما هیچ مشکل نمیبینید. خدا کند که حق با شما باشد./جماران
ارسال نظر