دو همسان سازی حقوق، برای بازنشستگان و کارمندان

در روزهای اخیر به نوعی تکلیف 25 درصد همسان سازی حقوق بازنشستگان از سال 1401 روشن شد و مشخص شد که این مبلغ به چه کسانی تعلق می گیرد و از سوی دیگر بحث همسان سازی حقوق کارمندان نیز مطرح است.

دو همسان سازی حقوق، برای بازنشستگان و کارمندان

به گزارش مستقل آنلاین؛ رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: بیمه آتیه‌ساز حافظ به تعهدات خود عمل نمی‌کند و این موضوع سبب شده بیمه شدگان با مشکلات بسیاری مواجه شوند. بیمه شده برای گرفتن خدمات به بیمارستان طرف قرارداد می‌رود اما از آنجا که آتیه ساز به تعهدات خود عمل نکرده با مشکلات بسیاری مواجه می‌شود و هزینه‌ی سنگین درمان را خود می‌دهد.

نشست اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری سه‌شنبه ۲۹ شهریور، در خانه کارگر برگزار شد.

حسن صادقی (رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری) در این نشست به اصل ۲۹ قانون اساسی اشاره کرد و گفت: طبق این اصل دولت موظف است بیمه، درمان و آموزش رایگان برای همه فراهم کند. فراهم کردن بیمه پایه برای همه از وظایف حاکمیتی است اما دولت از همان ابتدا به دنبال این بود که این وظیفه‌ی حاکمیتی را به سازمان تأمین اجتماعی محول کند.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۸۳ قانون نظام جامع تأمین اجتماعی موضوعیت پیدا کرد. در این قانون همه‌ی سازمان‌های بیمه در قالب وزارت رفاه و تأمین اجتماعی سازماندهی شد. ما در آن زمان عکس‌العمل نشان دادیم. چراکه تجربه‌ی تغییر قانون تأمین اجتماعی را در سال ۱۳۵۴ داشتیم. در آن مقطع نیز موضوع شکل گیری وزارت رفاه مطرح شد و همان زمان هم کارگران به رهبری مرحوم فیضی اعتراض کردند چراکه احساس می‌کردند دارایی آن‌ها از دست خواهد رفت و شاه دستور توقف این تصمیم را داد.

صادقی ادامه داد: عکس‌العمل ما منتج شد که دولت وقت متوجه شود که وزارت رفاه پاسخگوی نیاز ما نیست. بنابراین اساسنامه را اصلاح کرد و بر اساس آن مجموعه سازمان تامین اجتماعی را منفک کرد و زیر نظر شخص رییس جمهور آورد.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: اگر دولت به استناد اصل ۲۹ قانون اساسی یک سازمان تأمین اجتماعی فراگیر تأسیس می‌کرد و روی سازمان ما انگشت نمی‌گذاشت شاید امروز همه‌ی مردم از بیمه پایه برخوردار بودند.

صادقی بیان کرد: تأمین اجتماعی یک سازمان مستقل و عام‌المنفعه و متعلق به کارگران است و نیمی از جمعیت کشور را خدمات چند وجهی می‌دهد. این سازمان نباید وظیفه‌ی حاکمیتی انجام دهد.

وی به حفظ اموال و دارایی‌های سازمان اشاره کرد و گفت: شستا، بانک رفاه و سایر دارایی‌ها را نباید از این سازمان منفک کرد که در صورت این کار سازمان تامین اجتماعی دچار مشکل می‌شود. با این اوصاف ما با جدا شدنِ بانک رفاه مخالفیم.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری بیان کرد: مدیران سازمان باید از این مجموعه دفاع کنند اما مدیرانی که وارد سازمان می‌شوند دنباله‌روی دولت هستند و سیاسی فکر می‌کنند. چون دولت این افراد را انتخاب کرده و آن‌ها فکر می‌کنند باید تابع دولت باشند.

وی گفت: وقتی مدیران اینگونه هستند بازنشستگان خود باید از مجموعه‌ی متعلق به خود دفاع کنند. حرکت بازنشستگان نیازمند پیشرو است. کسی که بتواند مجموعه را در زمانی که باید هدایت کند. چشم تیزبین باید همواره مسائل مربوط به سازمان را رصد کند و در صورت نیاز اقدامی موثر انجام دهد.

صادقی به مشکلات بیمه تکمیلی اشاره کرد و گفت: ما از همان ابتدا با بیمه تکمیلی مخالف بودیم و می‌دانستیم در صورت اجرایی شدن آن، تامین اجتماعی قانون الزام و بیمه رایگان را نادیده می‌گیرد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر بیمه شده با وجود پولی که برای بیمه تکمیلی می‌پردازد نمی‌تواند از خدمات مناسبی برخوردار شود. بیمه آتیه‌ساز حافظ به تعهدات خود عمل نمی‌کند و این موضوع سبب شده بیمه شدگان با مشکلات بسیاری مواجه شوند. بیمه شده برای گرفتن خدمات به بیمارستان طرف قرارداد می‌رود اما از آنجا که آتیه ساز به تعهدات خود عمل نکرده با مشکلات بسیاری مواجه می‌شود و هزینه‌ی سنگین درمان را خود می‌دهد.

صادقی تاکید کرد: این بیمه تکمیلی باید پوست‌اندازی کند. به ما بیمه تکمیلی بدهید، نه بیمه‌ی مکمل مضمحل. این بیمه درواقع جیب مردم را خالی کردن است.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری بیان کرد: ما با مطالبه‌گری می‌توانیم به خواسته‌ی خود برسیم. و با همین مطالبه‌گری بازنشستگان توانستیم به افزایش ۳۸درصدی حقوق برسیم. اگر آن‌ها مطالبه‌گری نمی‌کردند این حقوق محقق نمی‌شد در حالیکه آن‌ها نباید به تنهایی اعتراض می‌کردند. ما ۳۳۷ کانون داریم اینها باید برای مطالبه‌گری به خیابان می‌آمدند. کسی که نماینده کارگر می‌شود باید خط مقدم باشد.

صادقی به واگذاری بانک رفاه اشاره کرد و گفت: این موضوع را نیز باید به همت بازنشستگان پیگیری کنیم و اجازه ندهیم آن دارایی را واگذار کنند.

وی گفت: برنامه من پیگیریِ صفر تا صد مطالبات بازنشستگان است. ضمن اینکه اگر برای سازمان ردیف بودجه‌ی جداگانه‌ای در نظر نگیرند مثل پارسال اعتراض خواهیم کرد.

صادقی به محقق کردن ۲۵درصد باقیمانده همسان‌سازی اشاره کرد و گفت: اگر متناسب‌سازی و استمرار آن مشخص شود دیگر نباید سال بعد شاهد عقب ماندن حقوق بازنشستگان باشیم. متناسب‌سازی یعنی تناسب بین درآمد و تورم. الان این تناسب وجود ندارد. حقوق اسفند ماه الان کفاف هزینه‌های زندگی را نمی‌دهد. اگر در افزایش حقوق سال ۱۴۰۰ این تورم را دیدند ما مشکلی نداریم در غیر اینصورت باید متناسب‌سازی را اجرایی کنند.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: ساماندهی بیمه تکمیلی خواسته‌ی دیگر ماست. یا سازمان آتیه‌ساز باید به تعهدات خود عمل کند یا آن را کنار بگذارند. اگر هیچ کدام از این کارها را انجام نمی‌دهند قانون الزام را رعایت کنند و صفر تا صد هزینه درمان را پرداخت کنند.

وی ادامه داد: درخواست دیگر ما، متمرکز شدن روی ایجاد سیستمی است که بتواند به بازنشستگان خدمات بدهد. چرا سازمان تامین اجتماعی برای ایجاد فروشگاها منفعل عمل می‌کند؟ چرا با بن سفره‌ی بازنشستگان را رنگین نمی‌کند؟

صادقی به ۲۵درصد باقیمانده همسان‌سازی اشاره کرد و گفت: البته این ۲۵درصد را همه نمی‌گیرند؛ کسانی که در ابتدای سال ۱۴۰۰ احکامشان مورد تجدید نظر واقع شد ۲۵ درصد پایه حداقل حقوق ۱۴۰۰ را دریافت خواهند کرد. پس متناسب‌سازی قرار نیست برای همه برقرار شود بلکه برای حدود ۹۰۰هزار نفر برقرار خواهد شد.

رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری در نهایت از بازنشستگان خواست تا در انتخابات کانون روز پنجشنبه شرکت کنند.

وی در پایان در خصوص لزوم تغییر اساسنامه انتخابات اشاره کرد و گفت: ۶۵۰هزار نفر بازنشسته نباید برای رای‌گیری تنها به یک نقطه مراجعه کنند. حتی اگر یک درصد این مجموعه هم برای انتخابات مراجعه کند باز هم جایی که برای انتخابات در نظرگرفته شده جواب نمی‌دهد. با اصلاح اساسنامه باید در کلانشهرها هر شعبه یک هیئت مدیره ۵ نفر داشته باشند. این هیئت مدیره‌ها، مجمع هیئت مدیره کلان شهر تهران را و آن ۱۱ نفر را انتخاب کنند و آن ۱۱ نفر به نمایندگی به مجمع کانون استان برود. ما باید این اساسنامه را اصلاح کنم و یکی از برنامه‌های من اصلاح این اساسنامه است.

 

افزایش حقوق کارمندان امسال اجرایی می‌شود؟

افزایش حقوق کارمندان در نیمه اول سال جاری به بن‌بست خورد. رئیس سازمان برنامه و بودجه می‌گوید برنامه جدیدی برای افزایش حقوق کارمندان دارد. حال باید دید این افزایش حقوق تا پایان سال جاری اجرایی می‌شود.

دیدترین اطلاعات درباره افزایش حقوق کارمندان را بخوانید.

به نقل از خبرآنلاین، در حالی یک روز به پایان ششمین ماه سال باقی مانده که هنوز تکلیف میزان و زمان افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت مشخص نشده است.

این در شرایطی است که مردادماه سازمان امور استخدامی اعلام کرد که پیشنهاد افزایش حقوق کارمندان در حال بررسی است.

 

افزایش حقوق کارکنان دولت با چند شیوه متفاوت!

بیشتر بخوانید:

افزایش حقوق کارمندان از ماه ششم یا هفتم

افزایش حقوق کارمندان در شش ماهه دوم سال

افزایش حقوق ها با شیوه های متفاوت در سال 1401

سهمیه بنزین مهر ماه 1401 اعلام شد

رکورد جدید دلار!

قابل توجه افرادی که وام می خواهند/ یک شرط اصلی برای گرفتن تسهیلات مشخص شد

آغاز طرح فروش فوری سایپا و عرضه شاهین از امروز 31 شهریور 1401 + شرایط و جدول

شیوه محاسبه سوابق تحصیلی برای کنکور 1402 + جدول ها

فرمول همسان‌سازی حقوق کارمندان در سال 1401

 

در روزهای اخیر رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی در صحبت‌هایی جداگانه، احتمال افزایش حقوق کارکنان دولت را به شیوه‌هایی متفاوت تایید کرده‌اند.مسعود میرکاظمی، رییس سازمان برنامه و بودجه از بررسی این موضوع در هیات دولت خبر داد و گفت: در صورت تصویب این افزایش شامل شش الی هفت ماه از سال ۱۴۰۱ خواهد شد.

همچنین در ادامه این روایت از زبان حمید رضا حاجی‌بابایی، رییس کمیسیون بودجه مجلس این‌طور نقل شده است: افزایش ممکن است به یکی از دو شیوه پرداخت رقم ثابت افزایش حقوق یا توزیع کالابرگ صورت بگیرد.

برنامه دولت برای افزایش حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته دولت، موضوعی بود که خبر آن بعد از افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی منتشر شد.

پیش از این نیز صندوق بازنشستگی کشوری اعلام کرد موضوع افزایش حقوق کارمندان بازنشسته در دستور کار است، اما ممکن است این افزایش در لایحه بودجه ۱۴۰۲ اتفاق بیفتد.

میثم لطیفی، رییس سازمان اداری و استخدامی اوایل شهریورماه درباره تصمیمات اتخاذ شده برای افزایش حقوق و دستمزد کارکنان دولت گفت: برای جبران خدمات، پیشنهادهایی را تهیه کرده‌ایم که البته این موضوع در لایحه بودجه ١۴٠١ هم آمده‌بود، اما مجلس آن را تغییر داد.

معاون رئیس جمهور افزود: نظام جبران خدمات مبتنی بر درصد است و برای کارکنانی که دریافتی بالاتری دارند، این درصد باعث می‌شود دریافتی این افراد بالاتر برود. از این رو با توجه قانون خدمات مصوب سال ٨۶ افزایش حقوق باید بر اساس امتیاز و ضریب سالانه باشد که مغفول مانده است.

لطیفی تاکید کرد: پیشنهاد ما این بود که الگوی امتیازی برای افزایش حقوق و دستمزد در نظر گرفته شود. همچنین پیشنهاد دادیم تا افزایش حقوق و دستمزد از ابتدای شهریورماه به اجرا برسد؛ البته نگران منابع افزایش حقوق و دستمزد هستیم.

وی افزود: تامین اعتبارات برای افزایش حقوق و دستمزد باید از منابع پایدار باشد و نباید استقراض از بانک مرکزی صورت گیرد که بار تورمی داشته باشد.

وی همچنین درباره همسان‌سازی حقوق کارمندان گفت: برای ساماندهی الگوی پرداخت عادلانه در سازمان اداری و استخدامی کارگروهی با حضور چند دستگاه تشکیل شده‌است. کارکنان در نظام پرداخت حقوق و دستمزد از مسائلی رنج می‌برند که نیازمند اصلاح است؛ البته موضوع اصلی بحث تورم است و تا زمانی که مساله تورم حل نشود، افزایش حقوق هر چند به طور مقطعی نشاطی را ایجاد می‌کند اما در نهایت اثری نخواهد داشت.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها