ولنتاین، مناسبتی غربی/ گل رز؛ گل پرطرفدار روز ولنتاین

ولنتاین، مناسبتی غربی و فرهنگ وارداتی بوده که از بیش از یک دهه گذشته در میان جوانان کشور رواج پیدا کرده و هر ساله در روز ۲۵ بهمن مطابق با ۱۴ فوریه برخی از افراد این روز را در خارج از کشور و ایران جشن می‌گیرند.

ولنتاین، مناسبتی غربی/ گل رز؛ گل پرطرفدار روز ولنتاین

برخی از ایرانیان ۲۵ بهمن، روز ولنتاین را که یک جشن غربی است گرامی می‌دارند و این در حالی است که ایرانیان در گذشته روز مهر و دوستی را در کشورشان با نام اسفندگان مصادف با پنجم اسفند جشن می‌گرفتند.

با نگاهی به گاه‌شمار ایران باستان،‌ درمی‌یابیم که نیاکانمان، علاوه بر ماه‌ها، روزهای سال را نیز نامگذاری می‌کردند، به طوری که در نامگذاری روزها، نام امشاسپندان یا نام‌ ماه‌های سال را بر روی روزها می‌گذاشتند و جشن‌هایی را برگزار می‌کردند که اکنون خبری از نام آن‌ها نیست.

در این روزها شور و هیاهویی در شهر میان جوانان دیده می‌شود، شاید کمتر کسی باشد که از ولنتاین چیزی نداند، اما اکثر اشخاصی که منتظر روز ولنتاین هستند تا برای کسی که دوستش دارند هدیه بخرند، نمی ‌دانند که این روز از کجا وارد فرهنگ ما شده و دلیل نامگذاری آن چیست؟

معمولا زمانیکه نزدیک این ایام می‌شویم از فضای مجازی گرفته تا فضای حقیقی و دکور مغازه ها از اجناس مختص ولنتاین پر می‌شود، مغازه‌های اجناس کادویی لوکس و فانتزی جانی دوباره می‌گیرند، هدیه‌هایی که همه و همه در جعبه‌های رنگی به همراه گل‌آرایی چیده می‌شوند، بازار داغی دارند، همه جا اسم ولنتاین به گوش می خورد.

عبدالرضا حیدری- رییس اتحادیه گل‌فروشان شهرستان شهرکرد با اشاره به اینکه خرید گل در روز ولنتاین قابل مقایسه با مناسبتی هم‌چون روز پدر، روز مادر و ... نیست، اظهار کرد: مناسبت‌های ایرانی قابل مقایسه با مناسبت‌هایی که مربوط به فرهنگ‌ کشورهای دیگر بوده، نیست، زیرا ولنتاین مختص جوانان امروزی و برگرفته از فرهنگ غربی است، اما با این حال استقبال از گل‌فروشی‌ها بسیار خوب است، زیرا گل معمولا در کنار بقیه کادوها قرار می‌گیرد و در اولویت خرید برای این روز است.

وی با بیان اینکه برای روز ولنتاین رز قرمز طرفدار بیشتری دارد، افزود: برای روز ولنتاین، کسانی که وضعیت مالی پایین‌تری دارند، باکس‌هایی با گل‌های ارزان‌تر، ضعیف‌تر و تعداد کم سفارش می‌دهند، اما افرادی که از تمکن مالی برخوردارند، شکلات‌ها و هدیه‌هایی با قیمت بالا خریداری و در اختیار مغازه‌دار قرار می‌دهند تا در کنار گل‌آرایی قرار دهد، کسانی که خاص بودن گل‌آرایی و رنگ گل برایشان بسیار مهم است از چند روز قبل سفارش خود را انجام می‌دهند.

اولویت افراد در روز ولنتاین خاص بودن و متفاوت بودن است

امیری یکی از سازندگان کیک خانگی برای مناسبت‌های مختلف از جمله ولنتاین، می‌گوید: چند سالی است که روز ولنتاین در ایران رواج پیدا کرده و افراد همانند جشن تولد آن را برگزار می‌کنند، البته با این تفاوت که هدیه روز ولنتاین خاص‌تر دیده می‌شود.

وی گفت: کیک‌هایی که صنف شیرینی‌فروشان شهر سفارش می‌گیرند، معمولا در ابعاد بزرگ هستند، اما کیک‌هایی که افراد برای روز ولنتاین سفارش می‌دهند در قالب مینی‌کیک، باگرکیک، بنتوکیک و کاپ‌کیک بنا به سلیقه مشتری آماده می‌شوند که استقبال خوبی صورت می‌گیرد.

امیری با اشاره به اینکه افراد برای مناسبت‌های مختلف به شدت تابع فضای مجازی هستند و برای خرید هدیه یا حتی سفارش کیک خاص از این فضا استفاده می‌کنند، تصریح کرد: برخی از افراد خاص بودن هدیه و پک‌های کیک مربوط به ولنتاین برایشان مهم است، البته طرح‌های قلب برای این روز طرفدار بیشتری دارد که بنا به سفارش مشتری، هزینه مشخص می‌شود.

ولنتاین؛ برگرفته از فرهنگ ایرانی

عباس قنبری‌عدیوی- رییس بنیاد ایران‌شناسی شعبه چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ریشه‌دار بودن تاریخ، تمدن و فرهنگ کهن ایرانی، اظهار کرد: باتوجه به اینکه کشور ایران سرشار از آموزه‌های انسانی، اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی، هنری و ادبی بوده، همچنین پیشینیان و نیاکانمان در زندگی خود شرایط خاصی را داشتند، به‌طوری که روزهای هرماه اسم خاص خود را داشت.

وی افزود: مناسبت‌‎های ویژه در فرهنگ و آیین‌های ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد، وقتی مشاهده می‌شود که پیشینیان و نیاکانمان در زندگی خود به مناسبت‌های مختلف توجه و برای هر روز اسمی را انتخاب می‌کردند، این امر برگرفته از معانی مثبت، زیبا و حس ناب به زندگی بوده که درون آن‌ها وجود داشته است و همواره آرامش و نوعدوستی را به مردم جهان منتقل و هدیه می‌دادند.

قنبری با بیان اینکه ایران قلب جهان بود و منبع و سرچشمه خوب زیستن به‌شمار می‌رفت، تصریح کرد: می‌بینیم جشن‌هایی هم‌چون نوروز، یلدا، سده، مهرگان و ... از گذشته برجای مانده و بسیاری از آن‌ها به کشورهای دیگر انتقال پیدا کرده و باتوجه به فرهنگ آن‌ها تغییر پیدا کرده، این امر نشان دهنده جلوه‌های مهمی از فرهنگ ایرانی و آیین‌های خوب زندگی کردن انسان‌هاست.

رییس بنیاد ایران‌شناسی شعبه چهارمحال و بختیاری گفت: فلسفه برگزاری چنین جشن‌هایی مهرآفرینی، باهم زیستن، عشق ورزیدن، نیایش پرودگار و قدرشناسی بوده که لازم است این موارد به منظور آشنایی با فرهنگ غنی ایرانی، به جوانان، مخصوصا نسل امروز انتقال و به درستی به آیندگان منعکس شود.

وی تاکید کرد: ایرادی ندارد که مردم کشور، سنت‌های پسندیده سایر ملت‌ها را بیاموزند و در فرهنگ خود اجرا کنند، البته فرهنگ‌ها و آیین‌های ایرانی بسیاری در کشور وجود دارد که متاسفانه این آیین‌ها به را به فرندان خود نیاموخته‌‎ایم و یا به درستی در انتقال آن‌ها دقت نکرده‌ایم، بنابراین لازم است رسانه‌ها در جهت زنده نگه‌داشتن آیین‌های کهن ایرانی، نسل امروز را آگاه‌تر کنند تا از فراموشی سپردن آیین‌ها و مناسبت‌های ریشه‌دار ایرانی جلوگیری کرد.

قنبری بیان کرد: به‌طور مثال یکی از این جشن‌ها و آیین‌ها جشن سپندارمذگان یا اسپندگان است که باید این گونه آیین‌ها در فرهنگ ایرانی زنده نگه داشته شود، زمانیکه نسل امروز هیچ ذهنیتی از آیین‌های کهن ایرانی که سرشار از انسان‌دوستی، مهرورزی، عشق و زندگی بوده، نداشته و با فرهنگ ایرانی به طور کامل آشنا نیست، در اینجا جامعه آموزشی و دانشگاهی و همچنین رسانه‌ها موظف به انتقال آموزه‌ها به جوانان و دوستداران اخلاق و فرهنگ است.

    رییس بنیاد ایران‌شناسی شعبه چهارمحال و بختیاری گفت: اگر امروزه می‌بینیم جوانان به جشنی هم‌چون ولنتاین علاقه‌مند هستند و از چندین روز قبل برای خرید هدیه به معشوق و محبوب خود به استقبال آن می‌روند، نشانه این است که نمی‌دانند این امر، تصویری از جشن اسپندگان یا سپندارمذگان بوده که در فرهنگ ایرانی وجود داشته و از ایران کهن فرهنگی به کشورهای اروپایی منتقل شده است، یعنی مراسمی که مربوط به کشورهای دیگر است و مردم بیش از مناسبت‌های ملی و آیینی ایران به آن‌ها توجه می‌کنند مربوط به کشور ایران بوده که متناسب با فرهنگ خود آن را تغییر داده‌اند.

وی با بیان اینکه نام چنین جشن‌هایی مهم نیست، بلکه اصالت امری مهم شمرده می‌شود، تصریح کرد: اگر مفهوم خرید هدیه و جشن گرفتن، ثبات کانون خانواده حفظ و دوستی‌ها منجر به ارتباط اجتماعی انسانی خوب کمک کند، باید از این جشن‌ها حمایت صورت گیرد، زیرا یکی از روش‌های خوب زندگی، هدیه دادن، هدیه گرفتن و قدرشناسی است، به این معنا که اگر کسی برای همسر یا معشوق خود هدیه‌ای خریداری و این هدایا موجب تقویت پیوندهای عاطفی شود، کار پسندیده‌ای محسوب می‌شود.

رییس بنیاد ایران‌شناسی شعبه چهارمحال و بختیاری بیان کرد: در صورتیکه جوان نسل امروز، فرهنگ کشور خودش را بیاموزد و در فضای حقیقی و حتی مجازی آن‌ها را گسترش دهد و برای آن‌ها ارزش قائل شود، به خوبی متوجه خواهد شد که توجه به مناسبت‌های ایرانی ارجحیت بیشتری دارد، زیرا اگر  تصور کند مناسبتی هم‌چون ولنتاین مربوط به اروپایی‌ها است و در ایران مناسبتی این چنینی وجود ندارد در حقیقت منجر به ازخودگسیختگی و خودباختگی فرهنگی می‌شود.

قنبری با اشاره به اینکه اگر امروزه رسانه‌ها پژوهش‌های ایران‌شناسی، استان‌شناسی و قوم‌شناسی را در انواع شبکه‌های مختلف اجتماعی گسترش دهند و به گنجینه‌های غنی این فرهنگ بپردازند و با گنجینه گران‌سنگ نیاکان خود آشنا شوند، چنین مناسبت‌هایی که ریشه در فرهنگ گذشتگان داشته، زنده خواهد ماند، خاطرنشان کرد: حتی می‌توان از فرصت‌هایی که در اختیار هر فرد برای توسعه و ریشه‌دار شدن فرهنگ نوین امروزی با استفاده از ظرفیت‌های فناورانه و علمی وجود دارد، نیز گام برداشت.

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها