20 حقیقت جذاب درباره زندگی و کارنامه هنری رومن پولانسکی فیلمساز جنجالی سینما
رومن پولانسکی متولد ۱۸ اوت ۱۹۳۳ کارگردان فیلم، تهیهکننده، فیلمنامهنویس و بازیگر فرانسوی لهستانی برنده جایزه اسکار است.
سرویس فرهنگی مستقلآنلاین: در مطلب پیش رو نگاهی داریم به 20 حقیقت خواندنی درباره زندگی و کارنامه هنری این کارگردان مشهور سینمای جهان
1.پولانسکی در ۱۹۳۳ در شهر پاریس از پدری لهستانی و مادری روس به دنیا آمد.در چهار سالگی همراه والدین و خواهر ناتنی خود، آنت، به کراکوف لهستان مهاجرت نمود.
دوران کودکی سخت رومن پولانسکی
2. بخشی از شهرت پولانسکی به زندگی عجیب و غریبش بازمیگردد.
او تنها عضو خانواده است که موفق شد از بازداشت و تبعید اجباری یهودیان نجات یابد. مادر پولانسکی در اردوگاه کار اجباری در آشویتس جانش را از دست داد. پولانسکی دوران کودکی دشواری را در گتو کراکوف همراه با آوارگی و زندگی و کار در خانوادههای روستایی گذراند.
3. خانواده پولانسکی در سال ۱۹۳۶ به شهر کراکوف مهاجرت کردند. پس از مهاجرت آنها جنگ جهانی دوم آغاز شد و این شهر به تصرف ارتش آلمان نازی درآمد. کمی بعد پدرش به اردوگاه کار اجباری ماوتهاوزن اعزام شد. مادرش نیز به اردوگاه آشویتس فرستاده شد و پس از رسیدن به آنجا جانش را از دست داد.
رومن پولانسکی یک فیلمساز بینالمللی
4. رومن پولانسکی در بسیاری از کشورها از جمله لهستان، بریتانیا، فرانسه و آمریکا فیلم ساختهاست و یکی از معدود فیلمسازانی است که لقب بینالمللی حقیقتا شایسته اوست.
5. پولانسکی که با فیلمهای مشهور پیانیست (۲۰۰۲)، محله چینیها (۱۹۷۴) و بچه رزماری (۱۹۶۸) شناخته میشود از سال ۱۹۷۸ ساکن فرانسه است. او همچنین تابعیت فرانسه و لهستان را دارد.
اتهام جنجالی رومن پولانسکی
6. رومن پولانسکی سال ۱۹۷۸ پس از اعتراف به داشتن رابطه جنسی با دختری ۱۳ ساله از آمریکا به فرانسه فرار کرد و در چهار دهه گذشته از سوی مقامات قضایی آمریکا تحت تعقیب قرار داشته است.
ازدواج اول رومن پولانسکی
7. پولانسکی در سال ۱۹۵۹ با بازیگر لهستانی باربارا کفیاتکوفسکا-لاس ازدواج کرد. آن دو در ۱۹۶۲ از هم جدا شدند.
ازدواج دوم رومن پولانسکی
8. پولانسکی در سال ۱۹۶۸ با هنرپیشه آمریکایی شارون تیت ازدواج کرد. در سال ۱۹۶۹ چارلز منسن و پیروانش شارون تیت باردار را در آمریکا به شکلی بسیار تراژیک به قتل رساندند. در زمان حادثه پولانسکی در انگلستان مشغول ساختن فیلم «روز دلفین» بود که به علت قتل شارون تیت نیمه تمام ماند. منسون و همدستانش در دادگاه به حبس ابد محکوم شدند. این موضوع مضمون فیلم روزی روزگاری در هالیوود ساخته کوئنتین تارانتینو قرار گرفت.
ازدواج سوم رومن پولانسکی
9. پولانسکی در سال ۱۹۸۹ با بازیگر فرانسوی امانوئل سنیه ازدواج کرد. آن دو از این ازدواج صاحب دو فرزند به نامهای مورگان و الویس شدند.
ماجرای اتهام تجاوز به پولانسکی
10. پولانسکی در سال ۱۹۷۷ متهم شد که در یک میهمانی در خانه جک نیکلسون در شهر لس آنجلس دختری ۱۳ ساله به نام «سامانتا گایمر» را مجبور به مصرف نوشیدنیهای الکلی و مواد مخدر کرده و سپس به او تجاوز کردهاست. از لحاظ قوانین ایالت کالیفرنیا رابطه با دختران زیر ۱۶ سال در هر صورت «تجاوز جنسی» به شمار میآید و جرم محسوب میشود. پولانسکی چند هفته را در بازداشت گذراند و قبل از اتمام دادرسی و صدور حکم، بدون اجازه مقامات قضایی از آمریکا به فرانسه فرار کرد و دیگر هرگز پایش را به آمریکا نگذاشت و حتی در سال ۲۰۰۲ نیز برای گرفتن جایزه اسکارش برای فیلم «پیانیست» به آمریکا بازنگشت. در تمامی این سالها مقامات قضایی آمریکا حکم پرونده او را همچنان باز نگاه داشتند. در سال ۲۰۰۵ با طی حکمی مجدد از رومن پولانسکی خواسته شد که خودش را به مقامات دادگستری کالیفرنیا معرفی کند اما پولانسکی از این امر خودداری کرد.
11. سالها بعد سامانتا گایمر داستان زندگیاش و شرح جزئیات رابطهاش با پولانسکی را در کتابی با عنوان «آن دختر: زندگی در سایه رومن پولانسکی» منتشر کرد.
دستگیری رومن پولانسکی در سوئیس
12. در ۲۷ سپتامبر ۲۰۰۹ رومن پولانسکی برای دریافت جایزهای که قرار بود در جشنواره فیلم زوریخ به مناسبت تقدیر از کارنامه هنریاش به او داده شود، به زوریخ سوئیس سفر کرد اما در فرودگاه این شهر و بنا به به درخواست دادگستری ایالات متحده آمریکا توسط پلیس دستگیر شد.
وزارت دادگستری سوئیس با درخواست آزادی پولانسکی به قید وثیقه به دلیل احتمال فرار او از سوئیس، مخالفت کرد. با این وجود، اولین ویدمر شلومپف، وزیر دادگستری سوئیس چند ماه بعد اعلام کرد که چون دلایل بازداشت پولانسکی دیگر اعتبار ندارد دولت او با تقاضای دادگستری آمریکا مبنی بر تحویل پولانسکی مخالفت کرده و او را پس از حدودا ده ماه حبس خانگی آزاد میکند.
پیگیری مقامان آمریکایی برای دستگیری پولانسکی
13. مقامات آمریکایی سالها برای برگرداندن او به آمریکا تلاش کردهاند. در دسامبر سال ۲۰۱۶ دادگاه عالی لهستان درخواست استرداد پولانسکی به آمریکا را رد کرده و اعلام کرد که رومن پولانسکی میتواند در این کشور بماند. مقامات سوییس نیز حکم دادگاه آمریکایی را برای استرداد پولانسکی نپذیرفتند. در آوریل ۲۰۱۷ دادگاه عالی آمریکا اعلام کرد در حکم قضایی صادر شده برای رومن پولانسکی تخفیف قائل نخواهد شد.
تاثیر رومن پولانسکی بر فیلمسازان دیگر
14. فیلمهای پولانسکی الهامبخش کارگردانان فراوانی از جمله برادران کوئن، وس اندرسن، آتوم اگویان، دارن آرونوفسکی، پارک چان-ووک، آبل فرارا و وس کریون بودهاند.
جوایز و افتخارات رومن پولانسکی
15. دستاندرکاران جشنواره لوکارنو اعلام کردند که جایزه افتخاری این جشنواره به پاس یک عمر تلاش هنری، در این دوره به رومان پولانسکی، فیلمساز و بازیگر صاحبنام فرانسوی - لهستانی تعلق خواهد گرفت.
رومن پولانسکی در سال ۲۰۰۳ برای کارگردانی فیلم پیانیست برنده جایزه اسکار بهترین فیلم شد. اما به دلیل پرونده قضاییاش نتوانست وارد آمریکا شود و جایزه اسکارش را شخصاً دریافت کند.
- برنده جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم پیانیست در سال 2003 ، همچنین نامزد دریافت جایزه اسکار در رشته بهترین فیلم نامه اقتباسی برای فیلم بچه رز مری در سال 1969 ، نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم محله چینی ها در سال 1975 ، نامزد دریافت اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم تس در سال 1981 و نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم برای فیلم پیانیست در سال 2003.
- برنده جایزه گلدن گلوب در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم محله چینی ها در 1975 و نیز نامزد دریافت این جایزه در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم تس در سال 1981 و در رشته بهترین فیلم نامه برای فیلم بچه رزمری در سال 1969.
- برنده نخل طلای جشنواره کن برای فیلم پیانیست در سال 2003 و نیز نامزد دریافت نخل طلا برای فیلم مستاجر در سال 1976.
- برنده جایزه بافتا در رشته بهترین کارگردانی برای فیلم های محله چینی ها در سال 1975 و پیانیست در سال 2003.
فیلم پیانیست ساخته رومن پولانسکی
16. در سال 2002 ، بالاخره پولانسکی تصمیم گرفت فیلمی درباره آنچه همیشه او را آزار می داده ، یعنی جنایات نازی ها در جنگ جهانی دوم جلوی دوربین ببرد. پولانسکی فیلم پیانیست را بر اساس رمان مرگ یک شهر اثر ولادیسلاو اشپیلمن کارگردانی کرد. اشپیلمن ، این رمان را با الهام از داستان واقعی زندگی اش به رشته تحریر درآورده است. او که پیانیست ماهر و مشهوری بوده شاهد قتل خانوادهاش توسط نازیها بود. او به کمک و حمایت یک افسر آلمانی که نبوغ و هنر او را تحسین می کرد توانست از اردوگاه ورشو بگریزد. اشپیلمن در سال 1946 خاطراتش را در قالب یک رمان منتشر کرد.
پولانسکی که خودش طعم اردوگاه های ورشو را چشیده بود ، امتیاز اقتباس از این کتاب را خریداری کرد. پیانیست در واقع آمیزهای است از رمان اشپیلمن و خاطرات خود پولانسکی، داستانی سرشار از از امید و خوش بینی ، چرا که او نیز مانند قهرمان داستان از معدود کسانی بود که توانست از اردوگاه ورشو جان سالم به در برد. پیانیست بسیار مورد استقبال قرار گرفت و منتقدان آن را مورد تحسین قرار دادند.
17. پولانسکی از دوران نوجوانی به بازیگری در نمایشنامه های رادیویی و تئاتر و به طور کلی هنرهای نمایشی علاقه فراوانی پیدا کرد و در گروه های نمایشی به فعالیت مشغول شد. او سیزده ساله بود که نقش اصلی یک نمایش را بازی کرد و بعد از آن به بازیگری و گاهی کارگردانی تئاتر پرداخت. در سال 1950 به مدرسه بوزار کراکو وارد شد تا نقاشی و طراحی و مجسمه سازی را بیاموزد، اما یک سال بعد ، از آن جا اخراج شد. در 1954 به مدرسۀ سینمایی ایالتی شهر لودز وارد شد و تا پنج سال بعد در آن جا سینما و عکاسی آموخت. در طول پنج سالی که پولانسکی به تحصیل سینما مشغول بود در تعدادی فیلم سینمایی بازی کرد و هفت فیلم کوتاه ساخت.
18. آخرین فیلم پولانسکی تا امروز فیلم الیور تویست ساخته سال 2005 است که پولانسکی آن را بر اساس رمان مشهور چارلز دیکنز ساخت. فضا سازی پولانسکی از رمان دیکنز جذاب و تماشایی است اما اغلب معتقدند که تا امروز بهترین فیلمی که از روی این کتاب ساخته شده الیورتوئیست ساخته دیوید لین است.
19. رومن پولانسکی امسال بار دیگر پشت دوربین میرود و این بار قصد دارد فیلمی با نام «کاخ» بسازد. «کاخ» درامی است که داستانش در شب سال نوی ۱۹۹۹ در یکی از هتلهای لوکس سوییس اتفاق میافتد و داستان زندگی چند تن از مهمانان با هم گره میخورد.
کارنامه فیلمسازی رومن پولانسکی
20. پولانسکی فیلمسازی نسبتا پرکار است:
- دو مرد و یک گنجینه ( 1958- Two Men and a Wardrobe )
- وقتی فرشتگان سقوط می کنند ( 1959- When Angels Fall Down)
- چاق و لاغر ( 1961- The Fat and the Lean )
- چاقو در آب ( 1962- Knife in the Water )
- زیبا ترین کلاه برداران دنیا ( 1963- The World's Most Beautiful Swindlers )
- تنفر ( 1965- Repulsion )
- رقص خون آشام ها ( 1967- Dance of the Vampires )
- بچه رزمری ( 1968 - Rosemary's Baby )
- مکبث ( 1971- Macbeth)
- چی؟ (1972- What )
- محله چینی ها ( 1974- Chinatown )
- مستاجر ( 1976- The Tenant )
- تس ( 1979- Tess )
- دزدان دریایی ( 1986- Pirates)
- دیوانه وار ( 1988- Frantic )
- ماه تلخ ( 1992- Bitter Moon )
- مرگ و دوشیزه ( 1994- Death and the Maiden)
- دروازه نهم ( 1999- The Ninth Gate)
- پیانیست ( 2002- The Pianist )
- الیور تویست ( 2005- Oliver Twist )
ارسال نظر