مروری بر زندگی و کارنامه هنری محسن تنابنده + تصاویر
محسن تنابنده کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون است که در آثار و نقشهای بهیادماندنی ظاهر شده است اما مهمترین کار او که نامش را سر زبانها انداخت سریال پایتخت بود که فصل ششم آن نوروز امسال پخش شد. به همین مناسبت نگاهی داریم به زندگی و کارنامه محسن تنابنده.
سرویس فرهنگی مستقلآنلاین: محسن تنابنده در ۲۶ فروردین ۱۳۵۴ در تهران به دنیا آمد. خانواده او اصالتاً دامغانی بودند و او یک برادر و یک خواهر نیز دارد.
محسن تنابنده پس از اتمام تحصیلات متوسطه وارد دانشگاه هنر شد و تحصیلاتش را در مقطع لیسانس در رشته بازیگری به پایان رساند. سپس در سال ۱۳۷۴ بهطور حرفهای با بازی در نمایش بار عام و پس از آن نمایش جریان عصبی هر دو نوشته و کار حسن وارسته به بازیگری در عرصۀ تئاتر پرداخت.
چگونگی ورود محسن تنابنده به دنیای بازیگری از زبان خودش
قبل از اینکه دانشجوی رشته بازیگری بشوم، بهترین بازیگر جشنواره دانشجویی شدم. از کودکی که در آمفیتئاتر پیکان شهر نقش کرم دندان را بازی میکردم تا امروز که کمی در دنیای بازیگری مطرح شدهام، حال و هوایم عوض نشده است. همیشه به فکر تحقیق و پژوهش و بازی کردن و کودکی کردن هستم.
خیلی منطق و فلسفه و مسائل اینچنینی برایم جدی نبوده است. همیشه دوست داشتهام بازیبازی کنم و خوش بگذرانم؛ اما در طول این سالها یکی دو نفر تأثیرات زیادی بر من داشتهاند؛ مهمترین آنها حامد محمد طاهری است. به اعتقاد من او در مقایسه با تمام کسانی که من میشناسم تصورات عمیقتری نسبت به بازیگری دارد.
بخشی از تجربههای ما در یک گروه تئاتری به سرپرستی او، تجربههای موفقی نبود اما ما باهم در مورد شکل و شیوههای مختلف بازیگری بسیار زیاد باهم کار کردیم و او تأثیرات عمیقی در من گذاشت. بعد از او علیرضا نادری در مورد نگاه به قصه و طراحی یک قصه خوب، پرداخت یک شخصیت و حتی معنی هرکدام از این موارد، تأثیر زیادی بر من گذاشت، هرچند که هنوز هم خودم را فرزند خلفی برای علیرضا نادری نمیدانم. چون من به متن بهعنوان یک بازیگر نگاه میکنم و هنوز نگاه مستقلی به فیلمنامه و شکل دادن به آن ندارم.
اولین تجربه سینمایی محسن تنابنده
محسن تنابنده پس از ایفای چند نقش در تئاتر، در فیلم دانههای ریز برف به کارگردانی علیرضا امینی بازی کرد و برای اولین بار وارد سینما شد. محسن تنابنده در فیلم دانههای ریز برف نقش یک کارگر معدن را بازی کرد و همبازی بازیگرانی چون مجید بهرامی، محمد سلطانی، بهروز جلیلی بود.
تجربه نویسندگی محسن تنابنده در تلویزیون
محسن تنابنده سپس دو تجربه متوالی همکاری با تلویزیون را پشت سر گذاشت؛ اما این بار بهعنوان نویسنده. اولین آن سریال زندگی بهشرط خنده به کارگردانی مهدی مظلومی بود و بعدازآن نویسندگی سریال پیامک از دیار باقی به کارگردانی سیروس مقدم را بر عهده گرفت که موفقیت هر دو سریال به تثبیت جایگاه او بهعنوان نویسنده کمک کرد.
اولین نقش محسن تنابنده در تلویزیون
اولین تجربه بازیگری محسن تنابنده در تلویزیون سریال مأمور بدرقه به کارگردانی سعید سلطانی است که در آن نقش افشین را بازی کرد و با بازیگرانی چون سیروس گرجستانی، بهاره رهنما، جواد رضویان، مهرانه مهین ترابی، هایده حائری همبازی بود.
نقشهای بهیادماندنی محسن تنابنده
محسن تنابنده نقشهایی ماندگار در فیلمهایی در ژانرهای متفاوت بازی کرده و تقریباً همیشه از عهده بازی در آنها برآمده است. نقشهای کمدی، درام او در سینما و تلویزیون نشان از مهارت و تبحر او در بازیگری دارد. نگاهی داریم به چند نقش ماندگار او
محسن تنابنده در سریال پایتخت
مشهورترین نقش محسن تنابنده بازی در نقش نقی معمولی در سریال پایتخت است که پخش آن از نوروز سال 90 آغاز شد و تا نوروز امسال 6 فصل از آن پخش شده است.
نقی معمولی در این سریال همسر هما و پدر سارا و نیکا یکی از شخصیتهای اصلی سریال است که همیشه ماجراهای مربوط به او و خانوادهاش مخصوصاً پسرخالهاش ارسطو با بازی احمد مهران فر از جذابترین داستانهای سریال است.
محسن تنابنده در سریال شاهگوش
سریال شاهگوش به کارگردانی داوود میرباقری در سال 92 در شبکه نمایش خانگی پخش شد و محسن تنابنده یکی از ماندگارترین نقشهایش را در این سریال ایفا کرد. بازی در نقشهای متفاوت اسماعیل ذکاوت، اسفندیار مجبور و حاجی محسن طلایی با گریمهایی متنوع از نقشهایی بود که با بازی محسن تنابنده ماندگار شد. محسن تنابنده برای بازی در این سریال تندیس بهترین بازیگر مرد را در جشن حافظ سال 93 و جشنواره بینالمللی فیلم یاس در سال 95 دریافت کرد.
محسن تنابنده در سریال ابله
سریال ابله به کارگردانی کمال تبریزی سال 93 ساخته و در شبکه نمایش خانگی پخش شد. محسن تنابنده در این سریال نقشی متفاوت بود با گریمی بسیار جذاب بازی کرد. بازی در نقش یک مادربزرگ با گریمی دیدنی از او نقشی ماندگاری ساخت که بعد از گذشت چند سال هنوز هم با برخی از مردم او را با نقش مادربزرگ هوشنگ در این سریال میشناسند.
محسن تنابنده علاوه بر اینها نقشهای ماندگار دیگری در سینما دارد که بازی در فیلم استشهادی برای خدا، سنگ اول، هفت دقیقه تا پاییز، گینس و شکستن همزمان بیست استخوان ازجمله آنها است.
محسن تنابنده در کارگردانی سینما
محسن تنابنده در طول دوران حرفهای خود همواره علاوه بر بازیگری به کارگردانی نیز مشغول بوده است.
او فعالیت در عرصۀ کارگردانی را با ساخت فیلم گینس در سال ۱۳۹۳ آغاز کرد. سپس در دومین تجربۀ کارگردانی خود، در سال ۱۳۹۷، فیلم قسم را ساخت.
محسن تنابنده در تئاتر
از تجربههای بازیگری او در عرصۀ تئاتر میتوان به بازی در این نمایشها اشاره کرد: «همسر چینی» نوشتۀ رحمت امینی و به کارگردانی حسن وارسته در تیر ۱۳۷۸ در تالار مولوی و «خرس و چشمه» نوشتۀ رحمت امینی و به کارگردانی حسن وارسته در تابستان ۱۳۷۶ در تالار کوچک مجموعه تئاتر شهر، «حسنک کجایی» نوشته و کار حسن وارسته در پاییز ۱۳۷۸ در تالار کوچک مجموعه تئاتر شهر، «بار عام» نوشته و کار حسن وارسته در تابستان ۱۳۷۴ در سالن شماره دو تئاتر شهر، «جریان عصبی» نوشته و کار حسن وارسته؛ ۳۱ شهریور ۱۳۷۷ نوشته و کار علیرضا نادری و «شوایک» کار کوروش نریمانی در سال ۱۳۸۵.
محسن تنابنده در سال ۱۳۹۸ پس از ۱۳ سال دوری از صحنه با نمایش «مولن روژ» به تئاتر بازگشت.
جوایز و افتخارات محسن تنابنده
او در سال ۱۳۸۸ برای بازی در فیلمهای سنگ اول و هفت دقیقه تا پائیز و در سال ۱۳۹۵ برای بازی در فیلم فراری سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنوارۀ فیلم فجر دریافت کرده است. او در سال ۱۳۸۶ برای بازی در فیلم استشهادی برای خدا برندۀ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنوارۀ فیلم فجر شد. محسن تنابنده همچنین موفق به دریافت جوایز مختلفی از دیگر جشنوارههای داخلی و خارجی شده است.
زندگی شخصی و خانوادگی محسن تنابنده
محسن تنابنده 23 بهمنماه سال 94 با همسرش روشنک گلپا ازدواج کرد که هیچگونه پیشه بازیگری ندارد. این زوج یک فرزند پسر به نام نامی دارند که بهمنماه سال 96 متولد شد.
فیلمهای سینمایی محسن تنابنده
- فراری ۱۳۹۴
- گینس ۱۳۹۳
- ایران برگر ۱۳۹۳
- لامپ ۱۰۰ ۱۳۹۲
- محمد رسولالله 1388-94
- ندارها ۱۳۸۸
- سنگ اول ۱۳۸۸
- سنپترزبورگ ۱۳۸۸
- هفت دقیقه تا پاییز ۱۳۸۸
- استشهادی برای خدا ۱۳۸۶
- زمانی برای دوست داشتن ۱۳۸۶
- هندوانه شب یلدا (تلهفیلم) ۱۳۸۶
- اگه میتونی منو بگیر ۱۳۸۵
- به خاطر سوگند ۱۳۸۵
- آفساید ۱۳۸۴
- چند کیلو خرما برای مراسم تدفین ۱۳۸۴
- چند میگیری گریه کنی ۱۳۸۴
- دانههای ریز برف ۱۳۸۲
- کنار رودخانه ۱۳۸۲
سریالهای محسن تنابنده
- پایتخت 6 / 1398
- پایتخت 5 / 1396
- علیالبدل / ۱۳۹۵
- پایتخت ۴ / ۱۳۹۴
- سرزمین کهن / ۱۳۹۲
- پایتخت ۳ / ۱۳۹۲–۱۳۹۳
- پایتخت ۲ / ۱۳۹۱–۱۳۹۲
- پایتخت / ۱۳۸۹–۱۳۹۰
- چک برگشتی /۱۳۹۰–۱۳۹۱
- چاردیواری / ۱۳۸۸–۱۳۸۹
- مأمور بدرقه / ۱۳۸۷
- پیامک از دیار باقی/ ۱۳۸۶–۱۳۸۷
- سریال شاهگوش و سریال ابله (شبکه نمایش خانگی)
جوایز و افتخارات محسن تنابنده
-
۱۳۹۵ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر فراری (برنده)
-
۱۳۹۳ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر ایران برگر (نامزد شده)
-
۱۳۸۹ دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر ندارها (برنده)
-
۱۳۸۹ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر ندارها (نامزد شده)
-
۱۳۸۸ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر سنگ اول و هفت دقیقه تا پائیز (برنده)
-
۱۳۸۶ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر استشهادی برای خدا (برنده)
-
برنده تندیس بهترین بازیگر مرد برای بازی در فیلم فراری از جشنواره بینالمللی فیلم شهر (بخش بینالملل)
-
برنده تندیس بهترین فیلمنامه برای فیلمنامه مجموعه تلویزیونی پایتخت ۳ از پانزدهمین جشن دنیای تصویر (جشن حافظ) در سال ۱۳۹۴
-
برنده تندیس بهترین بازیگر تلویزیونی برای بازی در مجموعه شاهگوش از چهاردهمین جشن دنیای تصویر (جشن حافظ) در سال ۱۳۹۳
ارسال نظر