سید حسین موسویان رهبری جبهه ملی ایران در گفتگو با مستقل:

اصول‌گرایان در موضوع مذاکره با آمریکا مشکلی ندارند

سیدحسین موسویان رئیس شورای مرکزی جبهه ملی می‌گوید:  اصول‌گرایان در موضوع مذاکره و توافق با آمریکا مسئله ای ندارند. فقط می‌خواهند خودشان مبتکر و مجری این داستان باشند و بیشتر توافقات را هم به صورت پنهانی و دور از چشم افکار عمومی به پیش ببرند.

اصول‌گرایان در موضوع مذاکره با آمریکا مشکلی ندارند

 دکتر سیدحسین موسویان پزشک متخصص داخلی، فعال سیاسی و در حال حاضر رهبر جبهه ملی ایران است. حسین موسویان از دوران دانشجویی و در دهه ۳۰ جذب سازمان دانشجویی جبهه ملی ایران شد و سال‌ها در تشکیلات جبهه ملی فعالیت سیاسی و فرهنگی داشت. پس از درگذشت ادیب برومند سیدحسین موسویان از سوی شورای مرکزی جبهه ملی ایران به سمت ریاست شورای مرکزی و ریاست هیئت رهبری- اجرایی جبهه ملی ایران انتخاب شد. روزنامه مستقل پیش از این گفتگوهایی با محوریت مجلس یازدهم با دکتر موسویان داشته‌ است. همچنین به دلیل تخصص پزشکی وی، کرونا نیز محور گفتگوی پیشین ما با ایشان بوده است.

در مصاحبه‌ی حاضر از رهبری جبهه ملی ایران پرسیدیم مذاکرات ایران و آمریکا را، در پایان دولت روحانی و پس از آن چگونه می‌بیند. گفتگوی ما را بخوانید:

 چشم‌انداز مذاکره بایدن با دولت روحانی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

از اول بهمن که آقای جو بایدن در کاخ سفید مستقر می‌شود تا اتمام دوره ریاست جمهوری آقای روحانی فرصت چند ماهه‌ی مناسبی وجود دارد. اگر دولت آقای روحانی، اراده و عزم و شجاعت کافی داشته باشد، فرصت خوبی است که می‌تواند بدون اعتنا به اخلال‌گری‌ها و شعار سالاری‌ها، مسائل موجود بین ایران و آمریکا و حتی جامعه جهانی را حل و فصل نماید و گشودن این گره کور را به نام خود به ثبت تاریخ برساند. ولی چنین اراده و شجاعتی تا کنون از ایشان کمتر دیده شده است.

چنانچه دولت روحانی نتواند با بایدن مذاکره کند در عرصه سیاسی و اقتصادی ایران چه اتفاقاتی را محتمل می‌دانید؟

اگر دولت روحانی نتواند با دولت جدید آمریکا مذاکره و اختلافات فی مابین را برطرف کند، بحران سیاسی و اقتصادی هر روز دامنه بیشتری پیدا می‌کند و دولت بعدیِ جمهوری اسلامی را ناگزیر به تعامل و مذاکره خواهد کرد. در غیر این صورت باید منتظر تشدید بحران بود که انتهای آن یا بحران‌های اقتصادی منجر به بحران سیاسی است و یا برخورد نظامی، کره شمالی شدن هم فرض دیگری است.

در صورت روی کار آمدن دولت نظامی در ۱۴۰۰ آیا روند مذاکرات احتمالی با آمریکا دچار چالش نمی‌گردد؟

قدرت سیاسی و اقتصادی و نظامی، هم اکنون هم در اصل و در باطن متعامل و در همراهی با نظامیان است، به نظر نمی‌رسد که اگر در ظاهر قضیه هم نظامیان در مصدر امور قرار بگیرند تغییر چندانی در اوضاع حاصل شود. و گمان نمی‌رود که دولت نظامی هم صلاح خود را در چالش‌های جدید با آمریکا ببیند. به ویژه اینکه دولت جدید آمریکا آن طور که تاکنون گفته شده عاقلانه‌تر از دولت ترامپ عمل می‌کند و در گام اول در نظر دارد در کنار دولت‌های اروپایی و ناتو قرار بگیرد و به پیمان پاریس برگردد و اعلام کرده که به برجام باز می‌گردد و بازنگری آن را در دستور کار خود قرار می‌دهد. با این ایده‌ها آمریکا خواهد توانست در آینده‌ی نزدیک موقعیت قوی‌تری به دست آورد و به یک اجماع جهانی دست می‌یابد.

به نظر جنابعالی اصول‌گرایانی که الان مخالف مذاکره روحانی با بایدن هستند آیا با روی کار آمدن دولت اصول‌گرا باز هم با مذاکره مخالفت خواهند کرد؟

خیر، اصول‌گرایان با مذاکره و توافق با آمریکا مسئله ای ندارند. فقط می‌خواهند خودشان مبتکر و مجری این داستان باشند و بیشتر توافقات را هم به صورت پنهانی و دور از چشم افکار عمومی به پیش ببرند.

 به نظر شما نقطه پایانی بر تنگناهای معیشتی و اقتصادی مردم در کوتاه‌مدت قابل مشاهده است؟

تنگناهای معیشتی و اقتصادی مردم ایران  چند علت اصلی دارد. کاهش تولید و اقتصاد دلالی و وابسته به واردات که برخی رانت‌خواران برای سودجویی به اقتصاد کشور تحمیل کرده و می‌کنند، فساد گسترده و تمرکز منابع مالی کشور در دست گروهی معدود، سوء مدیریت و کنار بودن مدیران دل سوز و پاک دست و بالاخره تحریم‌های اقتصادی که آن‌ها هم در نتیجه سوء مدیریت به‌وجود آمده است. برای برداشتن این عوامل از سر راه باید فضای سیاسی باز و شفاف باشد. بهبود اقتصاد و توسعه اقتصادی بدون مردم سالاری و توسعه سیاسی ممکن نیست. البته این کشور امکانات وسیعی دارد و اگر عوامل ایجاد بحران اقتصادی بر طرف شود می‌توان به رفع مشکلات در زمان نه چندان طولانی امید داشت. 

در صورتی که مذاکرات به ثمر ننشیند، دولت‌های اروپایی در تعامل با ایران به چه نحوی برخورد می‌کنند؟

با تغییراتی که در سیاست آمریکا پیدا خواهد شد، به نظر نمی‌رسد که دولت‌های اروپایی جدا از آمریکا حرکتی انجام دهند. همراهی اتحادیه اروپا با آمریکا برای ایجاد یک تعادل سیاسی در صحنه بین المللی و امنیت اروپا ضروری است.              

 

ارسال نظر

یادداشت

آخرین اخبار

پربازدید ها