محبعلی، دیپلمات سابق:
با توجه به وضعیت اروپا و آمریکا، چندان قدرتی برای جلوگیری از ادامه جنگ توسط اسرائیل وجود ندارد/ موازنه قدرت بین حزبالله و تلآویو وجود ندارد
ایران و کشورهای منطقه به گسترش جنگ، علاقمند نبوده و نفعی از آن نمیبرند. اینکه چگونه این تخاصم را مدیریت کنند که از سویی، جنگ ادامه پیدا نکند و از سوی دیگر، اسرائیل هم به خواستههای خود نرسد، مسئله پیچیدهای است. باید دید که رهبران سیاسی در ایران، قادر هستند چنین تصمیماتی را بگیرند تا در عین حفظ منافع تهران از گسترش جنگ نیز جلوگیری کنند یا خیر.
جنگ برای نتانیاهو، حکم مرگ و زندگی را دارد او حاضر است هر هزینهای را پرداخت کند تا جنگ ادامه پیدا کند
محمد جعفری در امتداد نوشت: قاسم محبعلی، سفیر اسبق کشورمان در مالزی و یونان و مدیرکل پیشین اداره خاورمیانه وزارت امور خارجه در دولت اصلاحات در گفتگویی با امتداد، ضمن اشاره به ابعاد پیامدهای حمله شب گذشته رژیم اسرائیل به منطقه ضاحیه بیروت و ترور و شهادت سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، اظهار داشت: نخست وزیر اسرائیل، شب گذشته نیز اعلام کرد که این جنگ را تا بدان جا ادامه خواهد داد که به آخرین جنگ این رژیم بدل شود. به این معنا که نتانیاهو به دنبال گسترش و ادامه جنگ است. البته، این جنگ، طرفین دیگری هم دارد که باید دید که آنها نیز به تداوم این وضعیت راضی هستند یا خیر.
تصور نمیکنم که با توجه به وضعیت و شرایط امروز اروپا و آمریکا، قدرت چندان موثری وجود داشته باشد که بتواند از ادامه جنگ توسط اسرائیل جلوگیری کند.
حزبالله، شخصیتهای متعددی برای جانشینی شهید حسن نصرالله دارد. به هر حال، حزبالله تا کنون از نظر ساختار تشکیلاتی، یک سازمان قوی و توانمند داشته است. با این وجود، باید دید که تا کنون تا چه میزان به ساختار تشکیلاتی حزبالله، لطمه خورده و از سوی دیگر اسرائیل تا چه حد قادر است تا به این ساختار و رهبران حزب الله لطمه وارد کند.
به نظر میرسد که صفیالدین، جانشین نصرالله شود. فردی که سالیان طولانی در رهبری تشکیلاتی حزب الله حضور داشته است. البته، صرفا رهبری تشکیلاتی حزب الله به تنهایی مهم نبوده و امر قابل اهمیتتر این است که ساختار و بنیه نظامی این گروه تا چه میزان باقی بماند.
حزب الله به عنوان یک تشکیلات باقی خواهد ماند اما اینکه قدرت نظامی آن تا چه میزان حفظ شود، مسئله مهم دیگری است که نمیتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد. کما اینکه در حال حاضر به عنوان نمونه، حماس تا حد قابل توجهی، قدرت نظامی خود را از دست داده ولی ساختار سیاسی آن حفظ شده است. اگر جنگ متوقف نشود و ارادهای برای پایان جنگ وجود نداشته باشد، ممکن است که حزب الله نیز به همین سرنوشت دچار شود.
در حال حاضر، حملاتی از سوی حزب الله علیه مواضع اسرائیل آغاز شده اما، همه چیز بستگی به این دارد که این حملات تا چه میزان تاثیرگذار باشد. موازنه قدرت میان اسرائیل و حزب الله برقرار نیست. اسرائیل، ساختار نظامی، سیاسی و انسانی حزبالله را هدف گرفته ولی اینکه در مقابل، حزب الله نیز چنین امکانی را در برابر طرف مقابل داشته باشد یا نه، محل تامل خواهد بود.
بهترین رویکرد این است که دولت لبنان و در کنار آن، منطقهای و بینالمللی از جمله ایران فعال شوند تا جنگ را در همین مرحله متوقف کنند. چرا که در چنین شرایطی، ادامه جنگ، حتما به نفع حزب الله و این طرف نیست.
نتانیاهو در وضعیت فعلی، سرنوشت سیاسی خود را به سرنوشت این جنگ و این آینده را به آینده اسرائیل نیز گره زده است. به عبارت دیگر، جنگ برای نتانیاهو، حکم مرگ و زندگی را دارد. بنابراین، او حاضر است تا هر هزینهای را پرداخت کند تا جنگ ادامه پیدا کند.
ایران و کشورهای منطقه به گسترش جنگ، علاقمند نبوده و نفعی از آن نمیبرند. اینکه چگونه این تخاصم را مدیریت کنند که از سویی، جنگ ادامه پیدا نکند و از سوی دیگر، اسرائیل هم به خواستههای خود نرسد، مسئله پیچیدهای است. باید دید که رهبران سیاسی در ایران، قادر هستند چنین تصمیماتی را بگیرند تا در عین حفظ منافع تهران از گسترش جنگ نیز جلوگیری کنند یا خیر.
یکی از ابزارهای اسرائیل در ایران، سوریه، فلسطین و در دیگر کشورها، اهرم نفوذ بوده و این مسئله سابقه طولانی دارد. اما امروز، تکنولوژی، امکاناتی را به همراه داشته که میتوان به وسیله آن، افراد را به صورت مستمر رصد کرد. لذا باید دید که اسرائیل، چگونه به محل حضور نصرالله و رهبران حزب الله پی برده است؟ آیا اینکه از طریق نفوذ در درون تشکیلات این گروه بوده و یا به مانند ماجرای پیجرها از طریق امکانات دیگر عمل کرده است.
ارسال نظر