پیامدهای یک ترور دیگر در دمشق/ رد پای نفوذیهای اسرائیل در نیروهای سوری و روسی
خبرگزاری المیادین، ادعای رویترز در مورد کاهش حضور مستشاران ایران در سوریه را تکذیب کرد و نوشت: «به گفته منابع این رسانه عربی نزدیک به سپاه، «فقط از مستشاران ایرانی خواسته شده بدون همراه داشتن خانواده خود در سوریه حضور داشته باشند.»
مجموع اظهارات مقامهای نظامی بیانگر این نکته است که ردپای نفوذ در ترور نیروهای سپاه در سوریه و نقش احتمالی افراد سوری و روسی در این ترورها را به صورت جدی دنبال میکنند
گروه سیاسی- تنها 24 ساعت پس از آنکه خبرگزاری رویترز مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران نیروهای مستشاری خودش را در سوریه کاهش داده، خبرگزاری دانشجو نوشت: در حمله بامداد روز جمعه 13 بهمن جنگندههای اسرائیل به حاشیه جنوبی شهر دمشق یکی از مستشاران سپاه پاسداران به نام سعید علیدادی به شهادت رسیده است.
ساعتی پس از انتشار این خبر، خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه با انتشار بیانیهای مدعی شد که وزارت اطلاعات تعداد قابل توجهی از جاسوسهای موساد را در ۲۸ کشور جهان شناسایی کرده. این خبر از این جهت حائز اهمیت بود که کمتر از دو هفته پیش در جریان حمله اسرائیل به شهر المزه در حومه شهر دمشق، 4 نفر از مستشاران سپاه در سوریه از جمله سردار حجتالله امیدوار، مسئول اطلاعات سپاه قدس و جانشین او به شهادت رسیدند. آنهم کمتر از یک ماه پس از ترور سردار سیدرضی موسوی که از او به عنوان فرمانده لجستیکی سپاه قدس یاد میشد.
در اطلاعیه وزارت اطلاعات تاکید شده است که «تعدادی جاسوس در تهران و چند استان کشور شناسایی و مورد برخورد قانونی واقع شده یا تحت مراقبتهای امنیتی قرار گرفتند.»
سردار اسماعیل کوثری، نماینده مجلس و از فرماندهان سپاه چند روز پس از ترور مستشاران سپاه قدس در 30 دی، مدعی شد که مسیر رفت وآمدهای این فرماندهان در دمشق توسط نفوذیها شناسایی شده بود.
هرچند او توضیح بیشتری درباره این نفوذیها نداد اما به نظر میرسد مجموع اظهارات مقامهای نظامی بیانگر این نکته میتواند باشد که موضوع ردپای نفوذ در جریان حملات اسرائیل و ترور نیروهای سپاه در سوریه و نقش احتمالی افراد سوری و روسی در این ترورها را به صورت جدی دنبال میکنند.»
حالا 14 روز پس از این تحلیلها و ادعای نفوذ اسرائیل در بین نیروهای سوری، و همزمان با ادعای خبرگزاری رویترز، یک مستشار دیگر سپاه هم به شهادت رسیده.
هر چند پس از انتشار خبر رویترز، خبرگزاری المیادین، ادعای رویترز در مورد کاهش حضور مستشاران ایران در سوریه را تکذیب کرد و نوشت: «به گفته منابع این رسانه عربی نزدیک به سپاه، «فقط از مستشاران ایرانی خواسته شده بدون همراه داشتن خانواده خود در سوریه حضور داشته باشند.»
منابع رویترز به این خبرگزاری گفته بودند که «برنامه سپاه مدیریت حضور در سوریه «از راه دور» است و قرار است حزبالله لبنان، از دیگر نیروهای تحت حمایت جمهوری اسلامی، نیز در این کار به سپاه کمک کند..»
پس از حمله هفت اکتبر حماس به اسرائیل و به دنبال آن حملات فاجعهبار ارتش اسرائیل به غزه که تاکنون بیش از 27 هزارنفر از اهالی این باریکه 40 کیلومتری جان خود را از دست دادهاند و بیش از یک سوم آنها را کودکان تشکیل میدهند، شعله جنگ در منطقه به شدت در حال گسترش است.
یکشنبه 8 بهمن فرماندهی مرکزی آمریکا در منطقه (سنتکام) مدعی شد که پهپادهای نیروهای مقاومت در عراق به پایگاه برج 22 نیروی هوایی آمریکا در مرز اردن با سوریه حمله کرده و 3 سرباز آمریکا در این حملات کشته وبیش از 30 نفر دیگر مجروح شدهاند.
این پایگاه نظامی دارای یک موقعیت استراتژیک مهم است به این جهت که به دو کشور عراق و سوریه نزدیک است و اشراف اطلاعاتی دارد. هرچند اطلاعات کمی در مورد این پایگاه وجود دارد اما براساس گزارشهای منتشر شده، ۳۵۰ نیروی ارتش و نیروی هوایی آمریکا در این پایگاه حضور دارند.
برخی از سناتورهای جمهوریخواه پس از این حمله پهپادی رسماً از دولت جو بایدن درخواست کردند که مناطقی از ایران را مورد هجوم موشکی قرار دهد زیرا ایران از نیروهای محور مقاومت در منطقه حمایت میکند اما سخنگوی وزارت خارجه و همچنین حسین امیرعبداللهیان تاکید کردند که این نیروهای شبه نظامی از جمهوری اسلامی دستور نمیگیرند.
اما با این حال روز پنجشنبه 12 بهمن، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا طی اظهاراتی مدعی شد اگرچه پنتاگون از گسترش منازعه با ایران پرهیز میکند اما دفاع از نظامیان و منافع آمریکا ضروری است.
همزمان جو بایدن هم اعلام کرد که آمریکا تصمیم خودش درباره انتقام از حمله پهپادی به پایگاه برج 22 را گرفته و به زودی آنرا اجرا خواهد کرد.
این در حالی است که چند ساعت پس از حمله به پایگاه برج 22 در خاک اردن، گروه مقاومت اسلامی عراق اعلام کرد که به درخواست دولت عراق تمامی عملیاتهای خود علیه نیروها و پایگاههای آمریکایی را تعلیق میکند.
ابوحسین الحمیداوی، دبیرکل کتائب حزبالله در همین رابطه نوشت: «ما ضمن اعلام تعلیق عملیات نظامی و امنیتی علیه نیروهای اشغالگر – به منظور جلوگیری از سرافکندگی دولت عراق – به دفاع از مردم خود در غزه به سایر روشها ادامه میدهیم.»
به هرحال چند مقام آمریکایی در گفت وگو با شبکه سیبیاس این کشور گفتند که ارتش آمریکا میتواند در هوای بد حمله انتقامی خودش را اجرا کند، اما ترجیح میدهد دید بهتری داشته باشد تا به طور ناخواسته غیرنظامیان را مورد هدف قرار ندهد.
هرچند مشخص نیست برنامه آمریکا برای پاسخ به حمله 8 بهمن در کدام کشور و به چه شکل صورت خواهد گرفت اما 12 بهمن، سردار سلامی، فرمانده سپاه پاسداران هم صراحتاً اعلام کرد که: «جمهوری اسلامی به دنبال جنگ نیست ولی از جنگ هم نمیترسد.»
مجموع این تحولات طی چند روز گذشته و متعاقب آن پس از تحولات 15 مهر در نوار غزه موجب شده تنش و هراس از گسترش درگیریهای نظامی در خاورمیانه به اوج خودش برسد. رویدادی که بیش از هر فردی به سود نتانیاهو و دولتش خواهد بود که در صورت آتشبس بین حماس و اسرائیل و آرام شدن تنش در خاورمیانه، به فروپاشی نزدیک خواهد شد.
اما در ایران، تنها در یک مورد افزایش 9 هزارتومانی دلار تنها در چند روز یکی از واکنشهای بازار به این رویدادهاست که دود آن به چشم مردمی میرود که این روزها سفرههایشان بیش از پیش خالی شده است.
ارسال نظر