به امام (ره) میگفتند حالا که انقلاب پیروز شد؛ خانمها دیگر به مدرسه نیایند چون چادر از سرشان میافتد
بعد از انقلاب در روزهایی که امام (ره) به مدرسه رفاه میرفتند، عدهای گفتند خب انقلاب دیگر پیروز شد؛ خانمها دیگر به مدرسه نیایند چون اینجا شلوغ است و ممکن است چادر از سرشان بیفتد؛ که امام در جواب گفته بودند شما که هستید و من که هستم که بخواهید جلوی خانمها را بگیرید؟
حضرت امام خمینی(ره) در مورد زنان و نقش آنها در خانواده، جامعه و انقلاب، فرمایشات ویژهای دارند. ایشان علاوه بر اینکه نقش زنان را در پیشبرد انقلاب اسلامی، مهمتر از نقش مردان میدانند، در خانواده و جامعه نیز جایگاه ویژهای برای زنان قائلند و معتقدند آنها هستند که مردان شجاع و کارآمد جامعه را با تربیت صحیح، به سوی جامعه و خدمت به مردم هدایت میکنند.
در برنامه دیگری از مجموعه «حضور»، دیدگاههای امام روحالله درباره نقش زنان در مبارزه، جامعه و خانواده در گفتگو با دکتر «معصومه ابتکار» مورد بررسی قرار گرفت. ابتکار از دانشجویان پیرو خط امام (ره) و یکی از افراد حاضر در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا است؛ وی که پدرش نیز جزو انقلابیون و مسئولان بوده، از نخستین زنانی است که وارد کابینه جمهوری اسلامی شده است.
امام به دنبال تحول فرهنگی بود که زنان نقش محوری در آن داشتند
ابتکار در خصوص دیدگاه امام خمینی (ره) به نقش بانوان در انقلاب و حکمرانی اظهار داشت: امام هرگز انقلاب اسلامی را غیر از یک انقلاب و تحول عظیم فرهنگی نمیدید. در واقع ایشان به دنبال تحول فرهنگی بودند. تحول فرهنگی که زنان نقش بسیار مهم و محوری در آن داشتند. چون امام (ره) از ابتدا برای زن شخصیت قائل بود.
برای ما مهم بود که امام چه آیندهای برای دختر جوان ایرانی ترسیم میکند
وی افزود: ببینید از دوره نوفللوشاتو، هم خبرنگارهای اروپایی و غربی و هم خبرنگارهای با سبقه اسلامی و دینی چه نوع سؤالاتی از امام (ره) میکردند و چقدر بحث زن محوریت داشت! از آن سو میبینید که امام چطور نگاه پیشرو و مترقی خود را برای نسل ما تبیین میکردند. خیلی این مسائل مهم بود که امام قرار است چه آیندهای برای دختر ایرانی تعریف کند؟ یا چه روایتی از اسلام یا کدام اسلام قرار است تحقق پیدا کند؟
ابتکار با بیان اینکه امام (ره) صادق بود، گفت: امام همانی که از اسلام میدانست را میگفت و بیرودربایستی میگفت ما برای زنان این نقش را قائلیم. ما قائل به این نیستیم که زنان در تظاهرات شرکت نکنند. چون من یادم است که یک عدهای میگفتند خانمها به تظاهرات نیایند چون صدای خانمها را نامحرم میشنود و امام گفته بودند که اصلاً چنین چیزی نیست و زنان هم حق دارند برای آینده خود تلاش کنند.
چشماندازهای روشن به تدریج جای خود را به نگاههای متحجرانه داد
وی خاطرنشان کرد: ولی آن وعدهها و نگاهها و چشمانداز تدریجاً تغییر کرد و آن نگاههای روشن و پیشرو، جای خود را به آدمهایی میداد که نگاهشان نسبت به زن کاملاً متفاوت، واپسگرایانه و گاهی اوقات متحجرانه بود و امام نیز با این جریان درگیر میشد.
وی با اشاره به خاطرهای بیان داشت: بعد از انقلاب در روزهایی که امام (ره) به مدرسه رفاه میرفتند، کسانی که در آنجا بودند روایت میکنند که عدهای گفتند خب انقلاب دیگر پیروز شد؛ خانمها دیگر به مدرسه نیایند چون اینجا شلوغ است و ممکن است چادر از سرشان بیفتد؛ که امام در جواب گفته بودند شما که هستید و من که هستم که بخواهید جلوی خانمها را بگیرید؟ این انقلاب برای اینهاست. ما به چه حقی میتوانیم جلوی یک زن را برای دیدار با رهبرش بگیریم به صرف اینکه یک زن است؛ اجازه دهید خانمها بیایند.
امام فرزند زمانه خویش بود
معاون سابق رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه امام (ره) فرزند زمانه خود بود، تأکید کرد: ایشان زمانه خود را خیلی خوب درک میکرد و برای این بود که امام تأثیر گذاشت. اگر امروز هم ما نسل جدید را درک نکنیم، نمیتوانیم تأثیر بگذاریم و ارتباط برقرار کنیم.
وی ادامه داد: امام نگفت از من آزادی نخواهید. امام میفرمود اصلاً ما برای آزادی میآییم و تأکید بر این داشت که اجازه بدهید با همان ساختارها و چارچوبهایی که اتفاقاً دنیای غرب و دموکراسی بر آن تأکید دارد که رفراندوم بگیرید، با همان ساز و کار رفراندوم برگزار کنید!
ابتکار اذعان کرد: همان موقع هم یک عده گفتند مردم نظرشان را در راهپیماییها گفتند. برای چه دوباره رفراندوم برگزار کنیم؟ ولی امام گفتند نه. چون میدانست این نسل انتظارش آن است که در چارچوبهای زمانه خودش، این جمهوری شکل بگیرد و آن استانداردها را داشته باشد. امام هم استانداردهای روز را درک میکرد و برای جوان، ترسیمی از جمهوری اسلامی داشت که این کاملاً با استانداردهای حقوق بشر، ارزشهای آزادی، حق انتخاب و ... مقبولیت داشت.
امام حقوق نسل جوان را محترم میدانست
وی با بیان اینکه امام حقوق نسل جوان را محترم میدانست، خاطرنشان کرد: شما در نوع کنش و واکنش امام میدیدید که ایشان ارزش قائل است و این خیلی برای نسل جوان مهم بود. امروز هم نسل جوان میخواهد که دیده شود و مورد احترام واقع شود. ولی ادبیاتی که ما گاهی به کار میبریم، نسل جوان را تحقیر میکنیم.
امام از ابتدا با نگاههای سختگیرانه به حجاب درگیر بودند
ابتکار افزود: یک عدهای به امام گفته بودند که نیازی نیست خانمها برای نمایندگی کاندیدا شوند؛ شما اجازه ندهید و به شورای نگهبان بگویید رد صلاحیت کند. امام گفته بودند خانمها همان قدری که در انقلاب نقش داشتند، حق دارند رأی بدهند و رأی بگیرند و هیچ کس نمیتواند مانع این موضوع شود. اینها خط قرمزهایی بود که امام میکشید و اگر ایشان نبود، معلوم نبود به کجا میرسیدیم!
وی با بیان اینکه اصلا در ابتدای انقلاب بحث اجباری شدن حجاب مطرح نبود، گفت: حجاب انتخابی بود و جالب اینجا بود که اکثریت هم به این سمت آمدند و حجاب را انتخاب کرده بودند. بدون اینکه کسی به آنها امر کند. امام از ابتدا با این نگاههای سختگیرانه و افرادی که موضع صرفاً فقهی داشتند و حتی ابعاد اجتماعی و روانشناختی موضوع را نمیدیدند، درگیر بودند. و بالاخره فضایی ایجاد شد که به این سمت رفت که روی حجاب سختگیری شود و اجبار آن شروع شود.
ابتکار گفت: من جزو کسانی بودم که در دوره آقای هاشمی، در مورد برخوردهای امر به معروف و نهی از منکر مورد برخورد قرار گرفتم. ما در پارک چیتگر درگیری داشتیم سر موضوع دوچرخهسواریها و همسرم، آقای هاشمی از آمرین تندروی گشت ارشاد کتک خورد به خاطر اینکه از یک دختر 14 ـ 15 سالهای که داشت دوچرخهسواری میکرد و به زعم این آقایان، حجابش درست نبود، دفاع کرد. این رفتارها را از اول انقلاب هم داشتیم.
دنبال فتوا از امام بودند که خانمهای بیحجاب را در صداوسیما نشان ندهند
معاون سابق رئیس جمهور در امور زنان و خانواده بیان داشت: در سالهای جنگ یک دوره، عدهای از جبهه میآمدند و در خیابانها به خصوص خیابان ولیعصر، با خانمها سر مسئله حجاب درگیر میشدند. آن موقع آقای موسوی خوئینیها دادستان کل بودند و آقای ناطق نوری وزیر کشور. امام دستور دادند که این افراد را بازداشت کنید؛ گفتند اینها از جبهه آمدند و در میانشان فرمانده و ایثارگر هست! امام گفتند اصلاً چنین چیزی نباید در مملکت اتفاق بیفتد و این مسئله را سامان دادند. یا مثلاً سعی میکردند از امام فتوا بگیرند که خانمهایی که بیحجاب هستند را در صدا و سیما نشان ندهید و چقدر سعی میکردند سختگیری کنند.
وی افزود: من دوره لیسانس، دانشگاه شهید بهشتی بودم. خاطرم هست یک پوستر بزرگ از فتوای امام زده بودند که یک نفر از ایشان پرسیده بود که استاد ما زن است و ما ناچار هستیم به صورت او نگاه کنیم؛ آیا این خلاف شرع نیست که ما به صورت او نگاه کنیم؟ و در پاسخ شنیده بود که اینجا دانشگاه است و خلاف شرعی ندارد اگر برای علمآموزی آمدید. یعنی همواره یک جریانی از واپسگرایی داشتیم و متأسفانه یک جاهایی این جریان توانست خود را تثبیت و غالب کند.
ارسال نظر